Új felfedezés: Antidepresszáns van a talajban!

Tudósok szerint a talajban lévő baktériumok hasonló hatással bírnak az agyra, mint a kedélyjavító gyógyszerek, viszont semmilyen káros mellékhatásuk sincs. Tanuljunk meg élni ezzel a kézenfekvő lehetőséggel!

Nem baj, hogy sok a sár ősszel, sőt!

Sokan állítják, hogy ősszel már nincs sok értelme kertészkedni, a spenóton, a rukkolán, a hagymán és néhány egyéb zöldségen túl nem sok zöldség él túl télig. Ráadásul sokat esik az eső, így ez igazából ilyenkor már inkább sarazás – márpedig a sarazás és a kert művelése jótékony hatással van a kedélyünkre. 

talajtípus

Foto:pixabay.com

Évszázadok óta körülvesznek minket a természetes gyógymódok. Köztük van, ami főleg a fizikai problémák kezelésére alkalmas, de lelki és érzelmi gondokra is akad számos kúrálási lehetőség. Az akkori emberek még nem is tudták, hogyan hatnak a felhasznált anyagok, csak megfigyelésekből adódó tapasztalatokra hagyakozhattak. A modern kor tudósai meg tudják már fejteni, mitől működik egy-egy praktika, illetve újabb összefüggéseket is képesek feltárni. Erre példa a most vizsgált kapcsolat a talajbaktériumok és az ember egészsége között.

A talaj egy természetes antidepresszáns

A Mycobacterium vaccae került górcső alá, mely mikroba ugyanazt a hatást fejti ki a neuronokra, amit a Prozac és a hozzá hasonló gyógyszerek képesek kiváltani. Az anyaföldben fellelhető bacilus a szerotonin előállításában játszik nagy szerepet, mely hormontól kipihentnek és elégedettnek érzed magad.

Egy, rákbetegek körében végzett vizsgálat során kiderült, hogy jobb életminőségről és kevesebb stresszről számoltak be a páciensek. A szerotonin hiánya depressziót, idegességet, kényszerbetegségeket és bipoláris zavart is okozhat. Ezen mikrobával gyerekjáték kapcsolatba kerülni: elég, ha sarazunk.

A legbuzgóbb kertészek nem rejtik véka alá, hogy az általuk művelt birodalom maga a boldogság. Az aktív fizikai munka is stresszoldó, illetve a hangulatra is jó hatással van a kertészkedés. És most a tudomány egy újabb pozitívumot tárt fel, ami a „kertfüggőket” igazolja.

Foto:123rf.con

 

Ha ez még nem volna elég, a Mycobacterium vaccae a kognitív funkciókra, a Crohn-betegségre és az ízületi nyavalyákra is jó hatással van.

Hogyan tudod kiaknázni a természetes segítséget?

A talaj antidepresszáns mikrobái a citokin szintet emelik, amitől beindul a szerotonin termelődése. A bacilust injekció és táplálék-bevitel formájában is tesztelték patkányokon, és a vizsgált állatok okosabbak, nyugodtabbak és ügyesebbek lettek tőle, mint a kontroll csoportban lévők.

A kertészek belélegzik a baktériumot, mely a véráramba bekerülve „megfertőz”. A hatás akár három hétig is eltarthat, legalábbis a patkánykísérlet alapján. Szóval irány az udvar, tessék bogarázni és mély levegőt venni – még akkor is, ha épp hűvösebb van, sok volt az eső és nagy a sár… sőt, akkor a leginkább! Aki most ügyes, az elkerülheti a téli depressziót is. 

Ez a 9 gyógyszerfajta hosszútávon pusztítja az agyat

Forrás: Ízes Élet