Így használjuk a neem olajat a kertben!

Szeretnénk elkerülni a kémiai növényvédő szereket kerti munkálataink során? Olyan alternatívát keresünk, amely kellően természetes és olcsó? A neem olaj remek megoldás, rovarölőszerként és a penészgombák távoltartására. Mit kell tudni róla?

Neem olajat a kertbe – e természetes alternatíva népszerűsége egyre nő az Egyesült Államokban, melyben nagy szerepet játszik organikus mivolta, olcsósága, valamint biztonsága – hiszen a gyermekekre és a háziállatokra nézve sem veszélyes.

Honnan származik a neem olaj?

A neem fa, azaz Azadirachta indicia olaja ez remek természetes növényvédőszer. Indiában élő örökzöld, melyet általában kozmetikumokhoz használnak – kézkrémek készítéséhez, illetve a hagyományos gyógyászatban. Úgy tartják, számos betegségen segít, a pattanástól a tuberkolózisig, ám a tudomány nem bizonyította valamennyit – ezért biztonságosabb, ha egyelőre a kertben hasznosítjuk a neem olajat.

Neem, mint növényvédőszer

Az Egyesült Államokban leginkább növényvédőszerként alkalmazzák az olajat. Távoltartják a rovarokat a kerttől, olyan kártevőket, mint a levéltetvek, fonálférgek, szúnyogok és lepkék. Egyes rovarokat elpusztítja, másokat a lárvaként öl meg, míg bizonyos fajták egyszerűen csak nem bírják az ízét és távol maradnak.

A neem olaj csaknem 200 rovarfajtát riaszt el, köszönhetően részben az azadirachtin nevű összetevőjének. Nem tartozik viszont közéjük néhány, amelyet szeretünk – így például a méhek sem. Ez a kiemelt összetevő nem ártalmas az olyan jótékony teremtményekre sem, mint a földigiliszták, madarak, haszon- és háziállatok, valamint a vadon élők. S persze az embernek sem árt. Vagyis, biztonsága miatt különösen kedvelt, nem kell aggódnunk amiatt, mi lesz, ha a cicánk, kutyánk vagy netán a gyermekünk a közelébe kerül.

A gombát is kezeli

A neem olaj számos különféle gombát kezel, melyek a növényeken megjelenhetnek. Segítségével megszabadulhatunk a lisztharmattól, elkerülhetjük a gyökér rothadását, a korompenészt és a fekete foltokat. Ezek a gombák mind gyakoriak – ezért hasznos ellenük bevetni a neem olajat, de arra vigyázzunk, hogy a rovarölőt ne használjuk gombaellenes szernek és fordítva, mert másképp készülnek.

kerteszkedes1

Hogyan használjuk az olajat?

A neem olaj teljesen organikus, bio termék, a legtöbb esetben koncentrált formában szerezhető be, utasításokkal ellátva, hogyan kell higítani – tartsuk be az előírásokat! A neem olaj ugyanis árthat a növényeknek, ha nem megfelelően alkalmazzák, például túl erősre sikerül. Mindig jó tanács először kipróbálni minden növényfajtán. Egy levélre vigyük fel a hígított neem olajat, és nézzük meg másnap, milyen az állapota. Este a legjobb próbát tenni, mert az olajnak egy egész éjszakája van dolgozni és beszívódni a növénybe.

Alapvetően úgy kell alkalmazni, mint bármely olaj alapú növényvédőszert. Jól be kell vonnunk vele a növényt, meggyőződve arról, hogy minden levél kellően befedett. Heti egyszer meg lehet ismételni a műveletet, illetve eső után is tanácsos. Ha úgy ítéljük meg, hogy ez kevésbé kedvező a növénynek, akkor nem kell ilyen sűrűn alkalmazni az olajat.

Mire vigyázzunk?

Noha a neem olaj bio megoldás, ez nem jelenti azt, hogy teljesen veszélytelen – tanulmányok kimutatták, hogy nagy mennyiségben vetélést kiváltó hatása van, vagyis, gátolhatja a terhességet, még mesterséges megtermékenyítés esetén is. A tanulmányokat közvetlenül embereken nem végezték el, ám nem szabad belőle inni vagy enni.

A neem olaj megfelelően használva remek módszer arra, hogy távol tartsuk a kártevőket a kertünktől – olcsó, biztonságos és hatékony. Mindig járjunk el alkalmazásakor helyesen!

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu