Növényvédőszer-maradék volt a mandarinban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) török eredetű mandarinban mutatott ki határérték feletti növényvédőszer-maradékot. Az ügyben eljárás indult, még tart.

Az éves növényvédőszer-maradék ellenőrzési terv keretében, török eredetű, a Penny Market Kft. 164. sz. üzletében (9700 Szombathely, Sárvári út. 1.) vett mandarinmintában határérték feletti, 0,042 milligramm per kilogramm fenvalerát növényvédő-szer  maradékot mutatott ki a labor. Az engedélyezett határérték mandarinban 0,02 milligramm kilónként.

mandarin

Egészségügyi kockázatot nem jelent

A jogszabály által (396/2005/EK rendelet) meghatározott szermaradék határérték (MRL) nem tekinthető egészségügyi határértéknek, így az MRL bizonyos mértékű túllépése sem jelenthet minden esetben egészségügyi kockázatot. Ezeket a határértékeket elsősorban azért állapítják meg, hogy az integrált növényvédelem előírásait betartva, a termés kellő védelme mellett a növényvédő szer használat a lehető legminimálisabb legyen. Általános elv, hogy a forgalomba kerülő termékeknek meg kell felelniük a határérték-előírásoknak.

A Nébih kockázatalapú elemzőrendszert működtet, az ilyen tervezés hangsúlyosan friss termékek ellenőrzését írja elő, ahol a vegyszeres növényvédelem esetleges élelmiszer-biztonsági kockázata azonnal jelentkezik. Mivel a déligyümölcsök is ezen termékek körébe tartoznak, így többet vizsgálnak belőlük szerepelnek az éves tervben.

Forrás: https://napidoktor.hu/