Hűtő és frizsider etikett

Amikor este már félálomban bedobunk valamit a hűtő polcára, valószínűleg eszünkbe sem jut, vajon ott lesz-e a legjobb helyen?

Mivel a táplálkozás is egyik legfontosabb tevékenységünk, a hűtőszekrény a lakás egyik legfontosabb darabja.

Ide zarándokol a család apraja-nagyja a legtöbbször, ha enni támad kedve. Hogy ki tart példás rendet az élelmiszerek közt és ki igazodik el úgy is, ha a dolgok össze-vissza vannak a hűtőben, háztartása válogatja. Arra azonban legnagyobb valószínűséggel csak a háziasszony – vagy még ő sem – figyel, hogy egyáltalán nem mindegy, mi hová kerül a frizsiderben!

Lássuk be: egy szépen kitakarított, a belevalókat csinos rendben kínáló hűtőszekrény sokkal szebb és hívogatóbb látvány, mint egy olyan, amelyben percekig kell keresgélni valamit, mert annyira el van dugva az akár már nem is használható ételek, dobozos termékek mellé. Van, aki nem ügyel rá, és csak néha napján jut eszébe rendet rakni a frizsiderben.

Pedig nemcsak a rend, de a termékek elhelyezésének módja is fontos az élelmiszerek szempontjából! Talán azt gondoljuk, mindegy, hiszen a frizsiderben mindenütt egyforma az előre beállított hőmérséklet. Ez egyrészt nem így van, de az élelmiszerek sem egyformák: a különböző termékek különböző helyeken „érzik magukat a legjobban”. Akkor maradnak a legfrissebbek, és úgy őrzik meg leginkább vitamintartalmukat, ha a helyes részre kerülnek a hűtőszekrényben.

Foto:123rf.com

A legfelső polcon nagyjából 7-8 fok van. Ide érdemes például tenni az előre elkészített ételeinket és a sajtféléket. Ha a kávét hűtőben tároljuk, az is kerüljön ide. A hűtőszekrény középső részére, ahol 4-6 fok van, a joghurtokat, tejtermékeket, vitaminokat helyezzük el, és a különböző táplálék-kiegészítőket is rakhatjuk ide.

A frizsider alsó részében általában 0-4 fok uralkodik: ez a szalámik, felvágottak, kolbászok, halak helye. A zöldségek, gyümölcsök is jól megvannak ezen a részen. Vannak viszont olyanok, melyeket nem érdemes hűtőbe rakni: a citrusféléket és a banánt például.

A frizsider ajtó részének is külön szerepe van az élelmiszer-elhelyezés szempontjából. A felső rész melegebb tájék, ide a tojást, vajat, vajkrémet, mustárt, lekvárt érdemes rakni, míg az alsó részre inkább a víz, üdítők szörpök, alkohol kerüljön. A hűtő ajtaján általában 10 fok körüli hőmérséklet van.

Foto:pixabay.com

Alapszabály a hűtőbe pakolásnál az is, hogy azon élelmiszerek, amelyeket éppen most vettünk, ne a hűtő előterébe kerüljenek, hanem inkább hátrébb, hiszen érdemes azt elfogyasztani előbb, ami már régebb óta áll a frizsiderben. Ezzel a módszerrel könnyen elkerülhetjük, hogy úgymond feleslegesen vásároljunk valamit, ami aztán esetleg elfelejtődik, és már nem tudjuk majd megenni, mert megromlik. Az ebédnek való ételeket fogyasszuk el két nap alatt, ha nem szeretnénk ugyanígy járni velük.

Egyes felmérések szerint, az európai háztartások szemetének csaknem 80 százaléka élelmiszer! Borzasztó adat ha belegondolunk abba, hogy sokan éheznek.

5 takarékos tipp, és nincs többé kidobott étel!

Érdemes egyébként rendszeresen tisztítani a hűtőt és leolvasztani sem árt, noha sokszor idő hiányában ezt már csak akkor tesszük meg, ha mindenképp muszáj. Ezekkel a trükkökkel azonban energiát takarítunk meg és azt is megelőzzük, hogy a nem makulátlanul tiszta frizsiderben elszaporodjanak a baktériumok.

https://napidoktor.hu/cikk/88.13707/Koplalas-helyett-egeszseg

Forrás: https://napidoktor.hu/index