Hogyan tároljuk ételeinket nyáron?

Melyek a romlás első jelei és hogyan lehet lelassítani a folyamatot? Erről és a kész ételek eltarthatóságáról beszélt Oláh Ibolya, dietetikus a Csak csajokban.

A romlás jelei

Az érett hús savas kémhatású, a romlott hús nyálkás, lúgos, színe szivárványos. A romlás jele lehet színváltozás vagy erős szag. Zöldségek, gyümölcsök esetében is általában egyértelmű jelek kísérik a romlás folyamatát: barnulás, penészesedés – mondta Oláh Ibolya, dietetikus.

Hogyan tároljuk nyáron ételeinket?

Nyáron mindenki egy kis hűsítőre vágyik, így vannak ezzel ételeink is. Nyáron a legjobb és legbiztonságosabb hely ételeink nagy részének tárolására a hűtőszekrény. A hideg hőmérséklet segít abban, hogy az ételek frissek maradjanak miközben lelassítja a veszélyes mikrobák szaporodását.

A hűtőszekrény belső terében nem egyenletes a hőmérséklet. A hűtő alján található fiókokba a zöldségeket, gyümölcsöket helyezzük, ezek felé kerüljenek a friss húsok, halak, ugyanis ha az alsó polcokra tesszük őket, az megelőzi, hogy más élelmiszerekre csöpöghessenek. A tojásokat, tejtermékeket, felvágottakat, a maradékokat tároljuk a középső és felső polcon. A hűtő ajtaján lévő polcok a legmelegebb helyek és ide olyan termékek kerülhetnek, amelyeknek nem kell nagy hűtés. Pl. italok, mustár vagy vaj.

A felolvasztott finomságok veszélyeket rejthetnek

A megmaradt ételekben szabad szemmel nem látható mikrobák (baktériumok, vírusok, gombák) lehetnek, akkor is, ha az étel kifogástalannak látszik. Ezért a megmaradt ételt fogyasztás előtt forrásig kell hevíteni. Melegítés, felolvasztás céljából használjuk inkább a tűzhelyet, ugyanis a mikrohullámú sütő az ételt pontszerűen melegíti fel, így maradhatnak ún. hideg pontok is, ahol a mikróbák túlélnek.

Vásárláskor megfontolandó tanácsok

Legyünk különösen figyelmesek. Nézzük meg alaposan, mit veszünk meg, nem mutatja-e romlás, elváltozás jeleit (szag, szín, állag elváltozás, tapadós felület) és ha gyanús a termék, inkább menjünk máshova vásárolni.

Forrás: