Gyorsabb gyógyulást az otthon fekvő betegeknek!

Egy-egy baleset, hosszabb rehabilitációs kezelést igénylő betegség esetén komoly terhet jelenthet a családoknak a felépülést szolgáló gyógyászati segédeszközök megvásárlása. A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) erre kínál megoldást egy olyan országos logisztikai hálózat megteremtésével, mely lehetővé teszi az ún. támogató technológiák kölcsönzését. A szolgáltatás igénybevételével csökkenthető a kórházi, rehabilitációs kezelés időtartama, és a kliensek megszokott környezetükben, gyorsabban gyógyulhatnak.

Az országos hálózat második alapkőletételére Győrben került sor, 2014. november 25-én. Ezt követi majd a további központok folyamatos létrehozása. A szolgáltatás várhatóan 2015-től vehető igénybe.

Az EU-s forrásból megvalósuló projekt keretében, a Guruló Műhelyhálózattal együttműködve, hat vidéki helyszínen – Győr, Székesfehérvár, Pécs, Miskolc, Debrecen, Mórahalom jönnek létre a logisztikai központok. Itt kölcsönözhetők lesznek a házi gondozást segítő kellékek: elektromos ágyak, higiéniai eszközök, emelők, járást, egyéb otthoni akadálymentesítést segítő eszközök.

shutterstock_61155076

Az ünnepélyes alapkőletételen részt vett dr. Szabó Péter, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Közvetlen Fenntartású Intézmények Főosztályának vezetője, aki beszédében kiemelte, hogy a projekt fontos szerepet játszik annak a társadalmi szemléletnek a megváltoztatásában, mely sokáig kiszolgáltatottként kezelte a fogyatékossággal élőket. A kölcsönzési rendszer kialakítása kapaszkodót nyújt egy minőségi, független, teljes ember élet megteremtéséhez mind az érintettek, mind a családtagjaik számara.

Kogon Mihály hozzátette, dán modell alapján alakítják ki a szolgáltatási rendszert, mely nemcsak a támogató technológiák kölcsönzését teszi lehetővé, hanem a felhasználók egyéni igényeit is figyelembe veszi. A tervezett 6 hónapos kölcsönzési idő ráadásul rugalmas keretet tesz lehetővé: az eszközök karbantartás után ismét kikölcsönözhetőek vagy a felhasználó állapotához jobban igazodó eszközre cserélhetők.

Forrás: