Forró helyzetekre méz, krumpli, tojásfehérje! – 11 natúr módszer az égésekre!

Az égések traumatikus sérülésnek számítanak – a bőr erős hőnek van kitéve, legyen az napsütés, láng, sugárzás, áram, gőz vagy vegyi anyag. A harmadfokú égés azonnali orvosi ellátást kíván, ám a kevésbé súlyosakat magunk is kezelhetjük – akár természetes, házi praktikákkal is!

Az égéssel nagyon kell vigyázni. Még a kisebb égési sérülések is elkezdhetnek hólyagosodni, hegesedni, ha nem látjuk el őket időben. Amennyiben az égés a bőr felületének kevesebb, mint 10 százalékát érinti, az kisebb, első- vagy másodfokú égésnek számít. Általában a háztartásban, a ház körüli munkák során szerezzük be ezeket, de szerencsére az égéseket többnyire jól lehet kezelni természetes, házi praktikákkal is. Lássuk, milyen módszerekkel!

1.Hideg víz: azonnal ráönthető a megégetett bőrfelületre a hideg víz, de ne jégkocka legyen. Pár percig is folyathatjuk az égésre, a legegyszerűbb módszer, amit otthon használhatunk. Másodperceken belül „elveszi” a hőt a megégetett felületről és meggátolja, hogy az égés elterjedjen. Víz helyett hideg tejet is használhatunk!

víz

2.Levendula olaj: a levendula olajnak antiszeptikus és fájdalomcsillapító hatása van. Közvetlenül is csepegtethetjük a bőrre, de gézt vagy tiszta ruhaanyagot is átitathatunk vele. Azonnal csillapítja a fájdalmat és csökkenti a hegesedés esélyét. Ha gézt vagy anyagot használunk, cseréljük gyakran. 

olaj

3.Méz: ugyancsak géz kötés segítségével vigyünk fel közvetlenül a megégetett bőrre mézet. A méz jó fertőtlenítő, beszívja a nedvességet is a megégetett felületről, gyógyítja a sebet. A gyorsabb gyógyulásért és a hegesedés kisebb esélyéért napi 3-4 alkalommal cseréljük a mézes kötést.

méz

4.Tea filterek: a csersav, mely a fekete teákban jelen van, beszívja a nedvességet a sérülésből és enyhülést nyújt. Beletehetünk három tea filtert egy csésze hideg vízbe is, majd öntsük együttesen az egészet a megégetett bőrfelületre. Lehűtött tea filtereket közvetlenül is rakhatunk rá – erősítsük rá őket gézzel.

tea filter

5.Ecet: öblítsük le az égési sérülést ecettel, egyforma mennyiségű ecetet és vizet használva. Az  ecetnek vérzéscsillapító és fertőtlenítő hatása van. Fájdalomcsillapítóként hat, nyugtató a bőrre nézve, megelőzi a fertőzést. Amint kissé jobban vagyunk, ecetbe áztatott ruhával is betekerhetjük a megégetett bőrfelületet, melyet aztán néhány óránként cseréljünk.

ecet

6.Útifű levél: az útifű levelek ásványi anyagokban és enzimekben gazdagok. Gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, vérzéscsökkentő hatásúak, köptető tulajdonságokkal is rendelkeznek, így az égési sérülések kezelésében is népszerűek. Vagy a levét használjuk, vagy ráerősítjük a leveleket a sérülésre kötéssel.

utifű

7.Hagymalé: a hagymában olyan anyagok találhatóak, mint a kvercetin és a kén, csökkentik a fájdalmat. A frissen vágott hagyma leve hatékony az égések kezelésében. Nagymértékben csökkenti a hólyagosodás esélyét is. Azonnal használjuk fel a frissen vágott hagymát, mivel néhány perccel később elveszíti gyógyászati előnyeit és már nem lesz olyan hatékony.

hagymalé

8.Aloe Vera: az Aloe Vera fájdalomcsillapító hatású, vérzéscsillapító, szövetgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, ezért hatékony az égések kezelésében. Mielőtt felvinnénk a sérülésre, mossuk le a területet vízzel és ecettel. Ezután csak egyszerűen vágjunk le egy darabot az Aloe Vera növény leveléből, és tegyük közvetlenül a sebre. Ha nincs növényünk, minden krém, amelynek egyik fő összetevője az Aloe Vera, megfelel a célra.

Aloe-Vera5

9.Nyers burgonya: meglepőnek tűnik, de jó módszer! Az égés után azonnal vágjunk egy szeletet a nyers krumpliból és dörzsöljük meg vele a területet, a krumpli leve érintse a sebet. Nyugtató, érzékenységet csökkentő hatással bír, enyhíti a fájdalmat és a hegesedés esélyét.

krumpli

10.Zab: amikor a megégetett bőrfelület elkezd gyógyulni, nagyon tud viszketni, zavaró és bosszantó lehet. Áztassunk zabot hideg vízbe és merítsük bele a sebesült területet. 10-15 percig tartsuk benne, majd vegyük ki és szárítsuk meg. A zab egy kis bevonatot képez a sérülésen, csökkenti vagy megelőzi a viszketést, a sérülés súlyosságától függően.

zab

11.Tojás fehérje: a gyógyulási folyamat gyorsítása és a hegesedés elkerülése érdekében vigyünk fel a megégetett bőr részre egy kis tojás fehérjét. Hagyjuk természetesen megszáradni rajta. Ha bevonjunk a területet tojás fehérjével, fájdalomcsillapítóként működik, amíg nedves. Ha megszárad, újabb adagot rakhatunk rá.

Forrás: Adrina-napidoktor.hu

Forrás:


Egy válasz