Orvos a cserépben – négyezer éves csoda az aloe vera

Ránézésre leginkább egy egyszerű kaktuszra emlékeztet, mégis az aloe vera sokkal több annál. A csodanövény gyógyító hatását nem kevesebb, mint 4 ezer éve jegyezték le először, és azóta számtalan csodásnak tűnő történet köszönhető neki. Hívei közé tartozott Nagy Sándor, Kleopátra, Kolombusz Kristóf és Mahatma Gandhi is, de a Biblia tanulsága szerint Krisztus testét is ezzel balzsamozták. Vajon mi állhat az aloe gyógyító hatásának hátterében? 

Bár a modern orvostudomány sok kérdésre választ adott az aloe verával kapcsolatban, a teljes összetétele a mai napig sem ismert pontosan. Ami biztos, hogy több, mint 200 olyan összetevővel rendelkezik, mely biológiailag is aktív. Ezek között megtalálhatóak az aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek és más értékes anyagok is, míg fő összetevője az erős méregtelenítő hatású uronsav.

aloe

Maga a növény szinte minden égövön nevelhető, de igazán jól a melegebb területeken, a Mediterráneumban és a trópusokon érzi magát. Ezeken a helyeken akár 120 cm magasra is megnő, miközben levelei a fél métert is elérik, szélességük pedig akár 10 cm is lehet. Belsejében található egy zselészerű, áttetsző anyag, ami tulajdonképpen a növény által megkötött víz. Ha a növényt sérülés éri, akkor egy vízszerű nedv kezd csorogni belőle később pedig bőrszerű szövet kezd növekedni a „seb” környezetében. Ez az öngyógyító képesség a levágott levélben akár tíznapnyi hűtés után is megmarad! Sajnos a gyógyászati- és kozmetikai felhasználáshoz szükséges összetevők hamarabb elillannak, így a növény feldolgozása 36 óráig lehetséges.

A levelek szedésénél kerülik a gépek használatát, hogy minimalizálják a sérülések számát, majd azonnal fertőtlenítő szerbe helyezik azokat. A Dr. Organic alapanyagát ezen túl még kézzel is filézik, így kerül be az aloe vera a gyártási folyamatba. A fertőtlenítés után azonnal gyors hűtés következik, így biztosítható csak a pozitív élettani hatások fenntartása. Az aloe ph értéke egyébként megegyezik a bőr ph értékével, így előnyös tulajdonságait még inkább kiaknázhatja a kozmetikai ipar: nyugtatja a száraz, érzékeny bőrt, támogatja a természetes sejtmegújulást, ezáltal fokozza a bőr rugalmasságát és feszességét. Táplálja és védi a fejbőrt, és egészséges állapotban tartja a hajat. Gyógyítja a sebeket és az égési sérüléseket. Magas nedvességtartalmával hidratálja a bőrt, ezen kívül csökkenti a nedvesség kipárologtatását és megköti az atmoszférában jelen levő nedvességet is.

aloe1

A modern natúrkozmetikumokban más összetevőkkel is kombinálják az aloe hatóanyagait, mivel a jótékony hatását felerősítő növényi olajok, kivonatok és vitaminok az „ép testben ép lélek” vezérgondolathoz hűen hozzásegítenek a tökéletes testi és lelki egyensúly eléréséhez. De az aloe önmagában is „csodaszer”, hiszen gyógyító hatását már közel 4 ezer éve ismerik. Az első írásos emlékek az i.e. 15. századból maradtak fenn: sumér agyagtáblák tesznek említést a csodálatos hatású növényről. De Kleopátra idejében is előszeretettel alkalmazták a bőr szépségének- és égéseinek ápolására is. Szintén fontos összetevője volt a mumifikáláshoz használt szereknek.

Szintén nagy becsben tartotta ezt a növényt Nagy Sándor, akit Gaza ostrom alatt megsebesített egy nyílvessző. Sebe nem gyógyult, sőt el is fertőződött. Magántanítója Arisztotelész egy papot küldött hozzá aloe növényből nyert olajjal. A gyógyító anyaggal kezelt seb hamarosan meg is gyógyult. Később Kolombusz Kristóf hajóútjainak elmaradhatatlan kísérője is az aloe vera lett. A Santa Marián is utazott néhány tő ilyen növény az újvilág felfedezésekor. A hajós, felfedező nemes egyszerűséggel csak úgy hívta az Aloét, hogy “Orvos a cserépben!”

aloea3

Az újabb korokban reneszánszát éli ez a régóta ismert csodanövény, melyről Mahatma Gandhi egy levelében így írt: “Kérdezted, melyek voltak azok a titokzatos erők, amelyek életben tartottak böjtölésem hosszú ideje alatt. Nos, ezek az erők Istenbe vetett megingathatatlan hitem, egyszerű és mértékletes életmódom valamint az aloe voltak,...”

Forrás: https://napidoktor.hu/


Egy válasz