Csillagánizzsal az influenza ellen

A gyorsan tetőző influenzajárvány idején a hagyományos kínai orvoslás szerint a megelőzés az elsődleges feladat.

Pekingben például minden egyes családhoz eljuttatnak egy tájékoztató füzetet, amelyben felsorolják a hatékony védekezési módszereket az influenza ellen. A Traditional Chinese Medicine (TCM) tapasztalata ugyanis, hogy a vakcinális gyógyszerek mellett a természetes gyógynövények, házi praktikák is hatékonyan segíthetik a védekezést, köztük a hagyományos kínai orvoslásban több ezer éve használt kínai csillagánizs (Illicium verum), melynek fő hatóanyaga, a sikimisav az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerek egyik építőeleme is egyben, tájékoztat Dr. Chen Zhen (ejtsd: Csen Zsen) TCM szakértő.

anizs

A WHO őszi Hong Kongban megrendezett konferenciáján azt javasolták, hogy minden ország dolgozza ki a védekezést, megelőzést segítő módszerek eljuttatását a lakossághoz. Pekingben például minden egyes családhoz eljuttatnak egy tájékoztató füzetet, amelyben felsorolják a hatékony védekezési módszereket.

fuszernovenyek6

Kínában kutatják is a házi praktikákat!

A kínai kormány nemcsak a vakcinális gyógyszereket fejleszti, hanem klinikai körülmények között kutatják – biztató eredményekkel – a megelőzésben hatékony gyógynövényeket is. A hagyományos kínai orvoslás ugyanis a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, ezért az influenza elleni védekezés során is – a helyes életmód és táplálkozás mellett – a természetes gyógynövényeket ajánlja elsősorban az immunrendszer megerősítésére.

Ha az immunrendszer egészségesen működik, akkor ellenanyagot termel a kórokozók elpusztítására, viszont ha különböző hatások miatt – túlzott fáradtság, hideg időjárás, stressz, egész napos zárt térben tartózkodás okozta oxigénhiány – legyengül szervezetünk, a kórokozók szinte szabad utat kapnak, hívja fel a figyelmet a megelőzés fontosságára Dr. Chen Zhen (ejtsd: Csen Zsen) TCM professzor.

Az influenzás időszakban fontos a vírusok szaporodását gátló fehérjét, az interferont serkentő gyógynövények fogyasztása, így a már jól ismert echinacea, ginzeng vagy a különböző méhészeti termékek a C-vitamin, valamint egyéb gyógynövény termékek. A hagyományos kínai orvoslásban több ezer éve használják azonban gyógynövényként a csillagánizst is, fűszerként vagy gyógytea formában többek között méregtelenítés céljából.

A modern gyógyszerészeti kutatásoknak köszönhetően pedig napjainkban már fontos készítmények hatóanyagaként is alkalmazzák. Ennek eredményeképpen az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerekben is szerepel a kínai csillagánizs hatóanyaga, a sikimisav.

A légutak védelmére
Hasznos recept lehet a légutak védelmére, ha 15 gramm újhagymát, 30 gramm jégcsap retket, 4 szem aszalt jujuba gyümölcsöt főzzünk egy liter gyömbér teával 15-20 percig, majd langyosan elfogyasztjuk.
Gyors recept köhögésre
Köhögés esetén 10 db ginkgo magot és egy felaprított körtét 3 dl vízben főzzünk meg, és végül adjunk hozzá két evőkanál mézet. A kellemes ízű kompótot gyermekek és idősebbek is szívesen fogyasztják.

Forrás: https://napidoktor.hu/