Az amerikai konyha hátrányai-avagy előnyei?

Általában az amerikai konyha mellett érvelők a terek nyitottságát, a tágasságot és a családdal való közösséget emelik ki erősségeként, míg az ellenzők a szagok terjedése miatt fordulnak el ettől a lakberendezési lehetőségtől. Vajon erre a problémára van megoldás?

Milyen az ideális konyha?

A legújabb konyhatrendek a helyiség világosságát, egyszerűségét, és tágasságát helyezik előtérbe. Míg az egyéb lakrészekben jól mutat a színek és tárgyak keveredése, addig a konyhának elsődleges funkciója van. Mindnyájunk fejében az ideális konyhában élvezet a főzés, nem csak egyszerű robotmunka.

konyha 1000

Pont ezért olyan fontos a fény.

A meleg színek  bátran csaphatnak át szürkébe, vagy a szürke árnyalataiba. Mindemellett a legtöbb konyhának főszereplői a nagy, tágas, jó fekvésű ablakok.

A konyha egyszerűségében gyönyörködtet, mégis jól illik bármilyen más stílusú helyiségekhez. Nagy tér esetén egy letisztult amerikai konyhát megfelelő felülettel elválasztva gyakran ajánlanak art-deco, szecessziós vagy eklektikus szoba mellé. A vékony választó rész nem rontja el a ház vagy lakás egységét, nem vesz el a hangsúlyos részelemekből, hanem további terekhez vezet. Egyedül az antik stílussal keverve mutat furcsán egy modern amerikai konyha, a túl nagy stílusbeli különbségek visszatetszést fognak kiváltani vendégeinkből, és egy idő után a ház lakóiból is.

amerikai konyha

A fő aggodalom a sok kelletlen főzés utáni szag.

A főzés illatai, – vagy kétbalkezes szakács esetén szagai – melyek ellepik a bútorokat is és így, ez sosem biztosít frissességet a nappaliban. A technikának, és ne feledjük, remélhetőleg a tágas ablakoknak köszönhetően már nem kell aggódnunk az ételszag miatt. Egy mutatós szagelszívó akár emelhet is a konyha látványán, miközben lényeges feladatot lát el: kivonja az szagokat, a gőzt és a zsiradékot a levegőből.

amerikai konyha2

A szagelszívó levegőtisztító hatása kétféleképpen jöhet létre: vagy kivezeti a gőzt, füstöt a falba vagy mennyezetbe szerelt járaton át a szabadba, vagy szénszűrővel és a levegő visszaforgatásával. A szűrős rendszer a leggyakoribb a többlakásos házakban, ahol a kivezetés épületszerkezeti okokból nem megoldható. A legtöbb típusnál a fém zsírszűrő kivehető és mosogatógépben elmosható.

Együtt a család

Talán az egyik legerősebb érv az amerikai konyha mellett a lakó-közösség egységének megőrzése. A hétköznapi rohanásban csak késő este jut idő főzőcskézésre, és ekkor a szakács is jobban érzi magát csivitelő gyerkőcei, vacsoravendégei vagy humoros lakótársai környezetében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index