Tippek a termékenység növelésére

Az elmúlt 20 évben a fejlett országokban a meddőség problémája drámai méreteket öltött. A párok 25-50 százalékánál már az első gyermekfogantatása is nehézségekbe ütközik.

A meddőség okai

  • Hormonális zavarok (pl. ivarmirigyek,  agyalapi mirigy, pajzsmirigy betegségei, mellékvese)
  • Gyulladásos- immunológiai okok (pajzsmirigygyulladás)
  • A peteérés zavarai
  • Spermium-ondó betegségei
  • A petekürt átjárhatóságának  zavar

Tervezzen tudatosan!

Lényeges, hogy az éretlen petesejtből kb. 3 hónap amíg érett petesejt jön létre és válik alkalmassá a megtermékenyülésre. Ezért is nagyon fontos már a megtermékenyülés előtti 3-6 hónap, mert a káros hatások nemcsak a magzatban, hanem a petesejtben is jelentkezhetnek.

Ezért már a gyermekvárás eltervezésekor alapvető hormonális és immunológiai, genetikai  vizsgálatok, életstílus, diéta és adott esetben gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. A peteérés zavarai: a korai ovuláció, az anovuláció, a szabálytalan menstruációs ciklusok, a progeszteron, a prolaktin, a TSH  szint ellenőrzése és annak korrekciója feltétlen szükséges.

Fotó: 123rf.com

Étrendi változtatások

Mindkét jövendő szülőnek figyelembe kell vennie a következőket, ugyanis a hormonális egyensúly felborulásának a diéta hibák is lehetnek okozói. Alkohol bizonyítottan csökkenti a termékenységet. Tanulmányok egész sora bizonyította, hogy a napi öt pohár bor 3-6 hónapon át  is ártalmas-közel felére csökkentette a termékenyülés valószínűségét.

Ráadásul az alkohol a speriumok képződését és mozgását is jelentékeny módon károsítja. Ebből következik, hogy  az alkohol fogyasztása már a tervezett terhesség előtt 3-6 hónappal elhagyandó! Napi 1 kávénál több  már jelentős mértékben csökkenti a  spermiumok mozgását és ártalmas a peteérésre.

Cola, energiaitalok és más üdítők mellőzése. Dohányzás egyértelműen káros. A cigaretta fogyasztással arányosan csökkent a megtermékenyülés valószínűsége. Természetes növényi anyagokban lévő hormonok pl a szójatartalmú ételek szintén károsak, de hatásuk sokkal rövidebb ideig tart, a szervezetben lebomlanak.

Vitaminok, nyomelemek

Folsav egyike a legrégebben ismert anyagnak, amely terhesség alatt védi az örökletes anyagot, a DNS-t véd a magzati fejlődési zavar , a spina bifidával szemben. Ezért már a terhesség előtt legalább 3 hónappal már célszerű szedni.  A B6 vitamin a javítja a peteérést, a B12 pedig emeli a spermiumszámot.

A férfiak termékenysége kapcsán tudjuk, hogy mekkora jelentősége van a spermium mennyiségének. De önmagában nem elég, ha sok spermiummal rendelkezik a férfi.

A jó termékenységhez nem elegendő a sok spermium?

Cink mind a hormonális, mind az immunológiai  működés szempontjából fontos nyomelem. Hiányában kromoszóma károsodás és immunológiai zavarok léphetnek fel.  Mindkét  leendő szülőnek célszerű ezért az ételeket  cink bevitelével kiegészíteni.

A szelén nyomelem, antioxidáns hatású és alapvetően fontos a fogantatáshoz, a vetélés megakadályozásához, az autoimmun folyamatok gátlásához. A terhessség alatt a szelén szint általában alacsony és pótlása indokolt. Fontos, hogy a spermium számot és a spermiumok mozgását is  javítja.

asvanyok

Esszenciális zsírsavak, főleg a spermiumok képződésére és minőségére kedvező hatásúak. E vitamin szintén fontos antioxidáns. C Vitamin antioxidáns kapacitás révén fokozza a spermiumok mozgását, védi a DNS-t az oxidatív stressztől. A L-Arginin esszenciális aminosav, amely általában a kiegyensúlyozott táplálékban  elegendő, de néha szükséges a bevitel növelése.

Fontos: akik hajlamosak a herpes fertőzésre (száj és genitális formákra egyaránt) ne vigyenek be ebből az aminosavból, mert ezzel stimulálják a vírusokat és növelik a betegség kiújulásának veszélyét! L-Karnitin szintén esszenciális aminosav, bevitele a spermiumok mozgási zavarai esetén fontos, ez nem okoz herpes  veszélyt.

Fotó: 123rf

Növényi anyagok

A gyógynövények közül a barátcserjeről sikerült bizonyítani, hogy egyértelműen javítja a megtermékenyülés esélyét, a hormonális egyensúly helyreállítását és a termékenységet. A készítmény különösen hatásos, ha a sárgatest fázis megrövidült, a prolactin szint emelkedett, növeli a progesteron- ösztrogén arányt,  csökkenti a fokozott vérzést. Fontos azonban tudni, hogy a kezelésnek egyénre szabottnak kell lennie. Ez tehát nem egy olyan „csodaszer”, amelynek hatása mindenki számára egyformán, azonos dózisban és azonos módon alkalmazható a siker reményében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index