Nem segít a folsav a szívnek?

Minél magasabb a homocisztein szintje a vérben, annál nagyobb a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázata.

Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent tanulmányukban a Wageningen Egyetem kutatói hároméves, több mint nyolcszáz ember részvételével készült kutatásuk alapján azt állítják, hogy a folsav nem csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Az az elmélet, hogy a folsav csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát, hatvan évvel ezelőtt vert gyökeret. A kutatók felfedezték, hogy az egy bizonyos örökletes rendellenességben szenvedő emberekben már nagyon fiatalon kialakulnak szív-érrendszeri betegségek és agyvérzés. Ezeknél az embereknél a vér homocisztein szintje magas.

arteria4

Később kutatást végeztek az ebben a betegségben szenvedőkön, és kiderült, hogy minél magasabb a homocisztein szintje a vérben, annál nagyobb a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázata. Mivel epidemiológiai kutatásokban nehéz megállapítani ok-okozati összefüggéseket, a logikus lépés az volt, hogy specifikus kísérleteket végeztek. Mivel a B6, a B12 vitaminok és a folsav hatékonyan csökkentik a homocisztein szintjét, felmerült a kérdés, vajon képes-e ugyanerre a szív-érrendszeri betegségek esetében is.

A szívrohamból vagy stroke-ból felépült betegek esetében nem ez volt a helyzet. A második szívroham esélye nem csökkent. A Wageningen Egyetem kutatói 1999-ben kezdték meg hároméves kutatásukat több mint 800 ötven és hetven év közötti ember részvételével, akik magas vér homocisztein szinttel rendelkeztek, de szinte egyáltalán nem szenvedtek kardiovaszkuláris betegségekben. A csoport fele nagy dózisú folsavat kapott naponta, a másik fele pedig placebót szedett.

sziv4805

A folsav negyedével csökkentette ugyan a homocisztein szintjét, de sem az érfalak vastagságát, sem rugalmasságát nem változtatta meg jelentős mértékben. Ebből kifolyólag a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát sem változtatta meg. Petra Verhoef, a kutatás vezetője szerint a kísérlet megerősítette, hogy az extra folsav nem képes megelőzni a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulását.

Forrás: