A jó termékenységhez nem elegendő a sok spermium?

A férfiak termékenysége kapcsán tudjuk, hogy mekkora jelentősége van a spermium mennyiségének. De önmagában nem elég, ha sok spermiummal rendelkezik a férfi.

Mit mutat a spermiogramm

A férfiak csak nehezen veszik rá magukat, hogy spermiogrammot csináltassanak. Kellemetlen a folyamat, hiszen a mintaadáshoz egy olyan helységet használnak, amit nagyon sok férfi használt előttük. Nem is beszélve arról, hogy biztosan nem lehet semmi bajuk, hiszen ereje teljében lévő férfiemberről van szó.

Fotó: 123rf.com

Ha azonban mégis elkészül a spermiogramm, akkor sem elegendő pusztán arra az egy adatra koncentrálni, hogy a spermiumszám rendben van-e.

A WHO jelenlegi ajánlásai alapján 15 millió/ml spermiumszám még normálisnak tekinthető, vagyis ami e felett van, az elméletileg normális. Egy mintában, ami jellemzően 1.5 ml körüli mennyiség nagyjából 39 millió spermium található, legalábbis normál esetben minimum ennyinek lennie kell.

Más mutatók

“A fent felsorolt mennyiségek tehát a normál tartomány alját jelentik. Egy mintában pedig szintén normálisnak tekinthető az, ha a spermiumok 4%-a normál morphológiával rendelkezik. Igen, jól olvasta, 4%! Ez technikailag azt jelenti, hogy csupán ez a 4% képes a megtermékenyítésre úgy, hogy az nagy eséllyel egészséges magzatot hozzon létre. És ebben az esetben még csak meg sem említettük a spermiumok mozgékonyságát, a cink mennyiségét a mintában, vagy éppen a minta ph szintjét, melyek szintén alapvető fontosságú adatok” – mondja Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember.

A spermiogarmm értelmezése azonban nem ilyen egyszerű, ezért hosszabb távú következtetéseket ne is vonjunk le abból, amit olvasunk. Ezekhez ugyanis kell a szakorvos is, aki összefüggéseiben is képes értelmezni a leletet, vagyis az irányadó minden esetben az, amit az orvos mond!

Fotó: 123rf.com

Az eredmények javíthatóak

Csak abból, amit fent említettünk is nagyon jól látszik, hogy a spermiumokra ráfér minden segítség, amit csak adni tudunk – főleg, ha azzal is tisztában vagyunk, hogy a spermium mennyisége a mintákban évek óta egyre csak csökken, méghozzá drasztikus mértékben. Ezen felül romlanak a minőségi mutatók is, vagyis a mozgékonyság vagy éppen a morphológia is.

Ezek az adatok jó eséllyel javíthatóak, ha a szervezet megkapja azokat a tápanyagokat, melyek elengedhetetlenek a normál termékenységhez – és peresze számos más, fontosabb funkcióhoz is. Éppen ez az oka annak, hogy sokszor sérül a termékenység, hiszen a szervezet a rendelkezésre álló tápanyagokból elsőre a létfontosságú funkciók fenntartására koncentrál, messze nem a termékenységre.

A tápanyagraktárak feltöltésére ma már remek férfivitaminok léteznek, sőt, elképesztő mennyiségben találkozhatunk velük a neten és a patikákban is. A választásnál tartsuk szem előtt, hogy a cink mellett sok más anyag is kiemelten fontos (réz, vas, vitaminok, magnézium, stb.), vagyis mindenképpen komplex készítményt válasszunk, hiszen így az egyes anyagok segítik mások hasznosulását is! A hasznosulás/felszívódás pedig kulcskérdés, amin tovább javíthatunk – méghozzá jelentősen -, ha szerves kötésű anyagokat keresünk. A dobozon ez jellemzően fel is van tüntetve, és a -citrát és -glükonát kötési típusokat érdemes keresni (cink-citrát, réz-glükonát). Ezek hasznosulása ugyanis akár 80%-kal is jobb szervetlen kötésű társaikkal szemben!

Ettől megváltozik a spermiumok epigenomja

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.