A férfi terméketlenség miértjei

A párok hozzávetőlegesen 15 százaléka terméketlennek bizonyul – sok esetben a férfi hibájából. De mi lehet ennek az oka?

Sajnos napjainkban egyre több olyan esetről hallani, hogy egy nő és egy férfi hiába vágyik hosszú ideje gyermekre, a várva-várt baba csak nem akar megérkezni. Vizsgálatok szerint a párok 15 százaléka terméketlennek bizonyul. Ez azt jelenti, hogy hiába rendszeres és hosszú ideje tartó a szexuális életük, nem védekeznek, mégsem fogan meg a gyermek. Az esetek nagyjából felében a férfi terméketlensége miatt.

Annak, hogy egy férfi képtelen gyermeket nemzeni, több oka is lehet. A spermatermelődés alacsony, a spermák nem mozognak megfelelően, akadályoztatva vannak mozgásukban, vagy valamilyen rendellenesség áll fenn. A betegségek, sérülések, krónikus egészségügyi problémák, helytelen életmód mind-mind okozhatnak gondot. Szerepet játszhat benne a stressz, a frusztráció – ma azonban már számos kezelés létezik, mellyel segíthetnek a problémán. Kezelhetik a leendő apát, de a nőt és a férfit egyszerre szintén.

szex_problema1

Melyek a fő tünetek?

Annak, hogy egy férfi nem tud gyermeket nemzeni, semmi egyéb nyilvánvaló jele, tünete nincs azon kívül, hogy a nő hosszú ideje nem esik teherbe. Persze lehetséges, hogy valaki például öröklött hormonális egyensúlyhiányban szenved, vagy egy bizonyos állapot miatt, blokkolódik a sperma továbbjutása, és más tünetek is előfordulnak.

A terméketlenség tünetei közé tartozik az is, ha a szexuális aktus során problémát tapasztalunk – például nehezen jutunk el az orgazmusig (késői ejakuláció). Ha az erekció nehezen jön létre, akkor is lehet gyanakodni. Gond lehet, ha fájdalmat, duzzanatot érzünk az ágyék tájékán. Problémát jelezhet a csökkenő szőrzet a testen és a fejen – kromoszóma- vagy hormonális probléma állhat fenn.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Érdemes felkeresnünk az orvost, ha már több mint egy éve, a rendszeres és védekezés nélküli szexuális élet ellenére sem érkezik a gyermekáldás. Erekciós– és ejakulációs gondjaink vannak, csökken a szexuális érdeklődés, vagy egyéb, aktussal kapcsolatos problémát tapasztalunk. Ágyéktájékon duzzanatot, fájdalmat, kellemetlenséget érzünk. Akkor is forduljunk orvoshoz, ha tudjuk, hogy alacsonyabb a spermium-termelődésünk, valamint ha a herét, herezacskót, péniszt, ágyékot érintő műtétünk volt.

A férfi termékenység összetett dolog. Ahhoz, hogy partnerünk terhes maradjon, egészséges sperma szükséges, mely megtermékenyíti a nő petesejtjét.

sperma20

Hogy ezt elérjük:

– Egészséges sperma szükségeltetik: ehhez egyik herének biztosan kifogástalanul kell működnie, a testnek pedig termelnie kell tesztoszteront és más hormonokat, hogy kiváltsa és fenntartsa a spermatermelést.

– A sperma be kell hogy jusson az ondóba: a sperma termelődik a herékben, majd finom kis csöveken át az ondóval keveredik és a péniszen keresztül kijut az ejakulációval.

– Elegendő sperma az ondóban: ha a spermák száma alacsony az ondóban, fennáll a lehetősége, hogy egyik sem termékenyíti meg a petesejtet. Az alacsony spermaszám kevesebb, mint 20 millió/milliliter.

– Forma és mozgás: az útjára induló spermának formában kell lennie és jól kell mozognia ahhoz, hogy a megtermékenyítés megtörténjen.

Egészségügyi okai lehetnek?

Sajnos, számos egészségügyi probléma- vagy kezelés szintén okozhatja, hogy egy férfi nem tudja teherbe ejteni a partnerét.

– A variocele, vagyis a herezacskó vénás hálózatának kitágulása vezethet oda, hogy nem történik megtermékenyítés. Nem segíti elő a here normál hőmérsékletét, csökkent spermaszámot okozhat és kevesebb mozgékony spermát.

– A sperma egészségét és termelődését gátolhatja fertőzés. Megakadályozhatja továbbjutását. Ide tartozik a gonorrhea, a clamydia, a prosztata gyulladása, a gyulladt herék (mumpsz vírus).

– Retrográd ejakuláció: előfordul, hogy egy férfi orgazmusa nem hoz létre látható ejakulációt, mert a kilövelt ondó a húgyhólyagba kerül. Prosztataműtét, vagy bizonyos gyógyszerek szedése okozhatja. Vannak olyan férfiak is, akik képesek begyakorolni az akaratlagos retrográd ejakulációt, mint a fogamzásgátlás eszközét. Az ondó később a vizelettel ürül ki.

– Ejakuláció hiánya: vannak férfiak, akik – esetleg valamilyen sérülés miatt – nem tudnak ondót ejakulálni, akkor sem, ha spermát termelnek.

sperma20 Tudj meg mindent az egészséges spermáról!

– Antitestek: bizonyos ellenanyagok, azaz antitestek úgy érzékelhetik a spermát, mint káros dolgot, és megpróbálják azt megsemmisíteni.

Daganatok: természetesen rossz hatással van a termékenységre a rák és a nem rosszindulatú daganatok is.

– Gondot okozhat, ha nem szálltak le a herék a hasüregből: vannak férfiak, akiknél ez a probléma áll fenn. Az ejakulátum alacsony spermiumtartalmát okozhatja, hogy a herék nem ereszkedtek le a herezacskóba.

– Hormonális kiegyensúlyozatlanság: a herék rendellenességei, az alacsony tesztoszteron és egyéb hormonális problémák okozhatnak terméketlenséget.

– Sérül a "szállítás": a kis csövecskék, amelyek a spermákat szállítják, betegség vagy sérülés miatt is sérülhetnek. Van, aki úgy is születik, hogy a here azon része, amely a spermát tárolja, blokkolva van. Cisztás fibrózis vagy egyéb, öröklött probléma is lehet a baj forrása.

Kromoszóma-hibák: öröklött rendellenességek, mint például a Klinefelter-szindróma (melyben a férfi két X és egy Y kromoszómával születik az egy X és egy Y helyett), ugyancsak terméketlenséget okozhat.

– Gond az aktussal: a szexuális együttlét során adódó problémák nagyban befolyásolják a fogantatást. Az erekciós zavar, fájdalmas közösülés, korai magömlés, kapcsolatban adódó gondok mind negatív hatással vannak rá.

– Terméketlenséget okozhat az emésztési rendellenesség, a glutén-érzékenység. Próbáljunk ki egy glutén-mentes diétát, ha fennáll a lehetősége, hogy ez a problémánk.

– Terápiák: ugyancsak befolyásolhatja a termékenységet a szteroid-használat, a kemoterápia, különféle antibiotikumok, fekély miatt szedett gyógyszerek.

ferfi_boxer3

Környezeti tényezők

Számos környezeti tényező is hatással lehet a termékenységre. A hő, a mérgek, vegyszerek, mind csökkenthetik a spermiumok termelődését, így például a növényvédő- és rovarirtó szerek. Ezeket kötik a hererák kialakulásához is. Sok vizsgálatot végeztek olyan férfiakon, akik a mezőgazdaságban dolgoztak vagy mezőgazdasági területen éltek.

Nehézfémek közelségében sem célszerű sok időt eltölteni, de a radioaktív- és röntgensugararak közelében sem – ilyen esetekben sokszor néhány évbe is beletelhet, mire a normál spermatermelődés visszaáll. Az sem előnyös, ha a túl sokat tartózkodunk szaunában, túl szoros alsóneműt, nadrágot viselünk – ez szintén eredményezheti a spermaszám csökkenését.

Talán meglepő, de az sem mindegy, hogy gyakoroljuk a kerékpározást. Jól nézzük meg, milyen a nyereg, kényelmes-e, nincs-e túlzott nyomás az ágyék tájékán. Okozhat zsibbadtságot is, ha órákon át kényelmetlenül tekerünk, sőt még erekciós problémák is előfordulhatnak.

Forrás: