Mikor van szükség emlő ultrahangra?

Az emlő ultrahang vizsgálata nagy segítséget jelent többek között a bennük lévő csomók természetének tisztázására, a fájdalom okának kiderítésére, valamint különböző kóros állapotok, oda nem illő képletek diagnosztizálására.

Hogy pontosan mikor van szükség emlő ultrahangra, és mit kell tudni az eljárásról, azt dr. Horváth Ilonától, az Ultrahangközpont radiológusától kérdeztük meg.

 

Az emlő ultrahangról

Az emlő ultrahang egy fájdalommentes eljárás, amely hanghullámokat használ a mell belső szerkezetének vizsgálatához. Minden szövet a rá jellemző sebességgel engedi át az ultrahang hullámokat, melyek a határfelületekről részben visszaverődnek. A visszavert nyalábokat a készülék képpé alakítja és rögzíti.  A vizsgálófej (transzducer) kristályai bocsátják ki a nagyfrekvenciás hullámokat, majd fogadják a visszaverődőket, valós idejű képet alkotva a szövetekről, szervekről. Különbséget lehet tenni a folyadékot tartalmazó és a szöveti képletek között. Megállapítható, hogy a folyadék víztiszta, híg vagy sűrű jellegű. Látszanak a tág tejcsatornák, amelyek falát és tartalmát is elemezni lehet. Gyulladás esetén megállapítható, hogy képződött-e tályog, szükséges-e sebészeti beavatkozás. Megfigyelhető a szövetek szerkezetén kívül azok mozgása is, így például az erekben a vér áramlása.

A bőr és a vizsgálófej közötti kontaktust zselészerű anyag biztosítja.

Az ultrahang segít kideríteni, hogy gyulladásos bélbetegség miatt fáj-e a hasa

Mikor van szükség emlő ultrahangra?

35 éves kor alatt az ultrahang a választandó első lépés az emlődiagnosztikában. A mammográfia szükség esetén ebben az életkorban is, magas emlőrák rizikó esetén 30 éves kortól elvégezhető.

35 éves kortól az emlő ultrahangot a mammográfia kiegészítő vizsgálataként használjuk. Az emlő ultrahang vizsgálat 35 év fölött önmagában daganat szűrésre nem elegendő.

Az emlő ultrahang vizsgálatát minden esetben megelőzi a tapintásos, fizikális vizsgálat, és követi a hónalj és a többi nyirokcsomó régió ultrahangvizsgálata.

Panaszmentes esetben (szűrés) évente javasolt az emlő vizsgálata. Az emlőimplantátum rendszeres ellenőrzése is ultrahanggal történik. Ha az ultrahang alapján implantátum sérülés gyanúja merül fel, MR vizsgálat szükséges.

Panaszok esetén azonnali vizsgálatra van szükség.

Panaszok lehetnek:

  • emlőfájdalom
  • az emlőben vagy a hónaljban tapintható csomók,
  • emlőváladékozás,
  • bimbó vagy bőrelváltozás.

A talált elváltozásokból ultrahang vezérléssel, szem ellenőrzése mellett sejteket, vagy szövetdarabkákat nyerhetünk biopsziás módszerrel, melynek segítségével megállapítható az elváltozás összetétele

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.