Mellfeszülés – mik okozzák és mit jelez?

A mellfeszülés általában természetes élettani folyamatokra utal, azonban előfordulhat, hogy kóros állapotra hívja fel a figyelmet.

Terhesség, szoptatás vagy fogamzásgátlás

A mellfeszülés sok esetben a terhesség egyik első jelének számít. A progeszteron nevű hormon szintjének a várandósság során tapasztalható emelkedése amellett, hogy felkészíti a méhet az embrió kihordására, az emlő mirigyállományának növekedését is előidézi. A legerősebb mellfeszülés általában a várandósság első felében, valamint a szülést követően, a tejbelövellésnél érzékelhető, de előfordul, hogy a szoptatás teljes időszakában megmarad. Mivel nemcsak a terhesség, hanem a fogamzásgátló tabletták is hormonhatást gyakorolnak a szervezetre, ezért gyakran előfordul az is, hogy a gyógyszerek használatának első hónapjaiban a szervezet mellfeszüléssel, illetve pecsételő vérzéssel, fejfájással vagy súlygyarapodással reagál. Ha ezek a kellemetlen tünetek tartósan – három hónapon túl – is fennállnak, érdemes konzultálni a nőgyógyásszal, aki másik gyógyszert vagy egyéb fogamzásgátló módszert javasolhat.

Gyulladások és elváltozások

A kezdetben feszüléssel, majd egyre erőteljesebb fájdalommal, lázzal, esetleg a mell kipirosodásával, váladékozásával járó mellgyulladás főleg a szoptatás időszakában jelentkező betegség. A tejmirigyek kóros állapotát leggyakrabban a tejpangás okozza. Ha a szoptatási időszakon kívül jelentkezik mellgyulladás, akkor elsősorban bakteriális fertőzés áll a tünetek mögött, amelyek, ha súlyossá válnak – mindkét mell begyullad, gennyes váladék ürül vagy vörös csíkok jelennek meg –, azonnal orvosi segítséget kell kérni, aki antibiotikumkúrát rendelhet el. Erre akár a szoptatási időszak alatt kialakuló súlyos tünetek esetén is sor kerülhet.

 

Szintén a mell fájdalmát idézhetik elő a nők nagyjából egyharmadát érintő mastopathiák is, amelyek általában az ösztrogén és a progeszteron egyensúly-eltolódása miatt jönnek létre. Ezek az ártalmatlan, kisebb-nagyobb csomók nyomódó, feszülő fájdalmat okozhatnak, akárcsak a különböző jóindulatú tumorok – például lipómák, fibrómák –, valamint a mellciszták is. Mivel azonban a mellben tapintható elváltozások akár rosszindulatú melldaganatra is utalhatnak, ezért minden esetben javasolt mielőbbi orvosi kivizsgálást kérni.

Menstruáció előtti mellfeszülés

A kellemetlen mellfeszülést sok nő tapasztalja a menstruációt megelőző 7-10 napban, az úgynevezett premenstruációs szindróma (PMS) tüneteként is. Ennek egyik oka, hogy a megemelkedő prolaktinszint hatására felborul az ösztrogén- és a progeszteronhormon közötti egyensúly, amely miatt az emlőszövetekben víz halmozódik fel, ami fájdalmasan feszülő érzéssel járhat együtt. A nemi hormonok változása hatással van a központi idegrendszerre, így a különböző testi tünetek mellett a kedélyállapotot és az érzelmi reakciókat is befolyásolhatják.

A PMS hátterében a női hormonok változásának jelentős szerepe van, ezért a súlyosabb tünetek enyhítése érdekében különböző hormontartalmú gyógyszerek, például fogamzásgátlók alkalmazása is indokolt lehet. Azonban enyhébb esetben – vagy ha valamilyen okból a hormonkészítmények szedése ellenjavallt – a patikában vény nélkül is elérhetők olyan természetes, növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmények, amelyek szintén jelentősen csökkenthetik a tüneteket.

Tények és tévhitek a mellrákkal kapcsolatban

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.