A tél negatív hatása a menstruációra

Nem véletlen, hogy a hideg hónapokban sokakat a szokásosnál jobban megviselnek azok a bizonyos piros betűs napok: a tél ugyanis valóban negatív hatással lehet a menstruációra. De mi ennek az oka?

Télen a nappalok rövidebbek és szürkébbek, amitől a legtöbbünknek rossz hangulata lesz – ha pedig ehhez a fásultsághoz, szomorúsághoz hozzáadjuk azokat a hormonális változásokat, amelyek a menstruációs ciklus alatt történnek, nem csoda, hogy minden sötétebbnek tűnik egy kicsit. A tél ugyanakkor nemcsak a hangulatunkra van hatással. Tudományosan igazolt, hogy magát a ciklust is (negatív irányba) befolyásolhatja. De mi áll ennek a hátterében, és milyen változások esetén érdemes orvoshoz fordulni? A Standard dr. Preethi Daniel belgyógyászt kérdezte a témában.

A tél “mellékhatásai

Ugyancsak fontos megemlíteni, hogy télen több időt töltünk a négy fal között, kevesebbet mozgunk és többet eszünk. Ez összességében ronthat a premenstruációs tüneteken: szakemberek szerint az aktívabb életet élő nőknek sokkal szabályosabb és kezelhetőbb a ciklusuk, mint azoknak, akik alig mozognak.

A tél a ciklus hosszára is hatással lehet. Egy 2011-ben publikált tanulmányból kiderült, hogy a vizsgált alanyoknál nyáron – a téli időszakhoz képest – megnövekedett a hormonelválasztás, gyakoribbá vált az ovuláció és a ciklusok 0,9 nappal rövidültek. Mindezt egyébként azoknál a nőknél is kimutatták, akik melegebb éghajlaton éltek, szemben a hidegebb éghajlaton élőkkel.

hasfájás, menstruáció

Fotó: 123rf.com

Mi adhat okot aggodalomra?

Összességében elmondható tehát, hogy teljesen normális, ha a téli időszakban némiképp megváltozik a ciklusunk. Amennyiben viszont annyira rossz a hangulatunk, hogy még a számunkra kedves tevékenységekhez sincs semmi kedvünk, érdemes lehet felkeresni egy szakembert. Elképzelhető ugyanis, hogy szezonális affektív zavarról vagy depresszióról van szó, amely betegségeket kezelni kell – figyelmeztetett dr. Preethi. Az is bajt jelezhet, ha télen egyáltalán nem menstruálunk, vagy ha túlságosan felerősödik a vérzésünk: aki ilyet tapasztal, mindenképpen jelentkezzen be az orvosához.

Így hat a nők egészségére a menstruációs ciklus zavara

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.