Mi történik, ha megsüllyedtek a női szerveink?

Külsőleg törekszünk az álomforma, a szépség az egészség elérésére, de honnan tudhatjuk, hogy e közben mi zajlik legbelül?

Méhsüllyedés. A méh helyzetét szalagrendszer és a medencealapi izmok biztosítják.

Úgy működnek, mint egy lengéscsillapító, biztosítják a szervek, húgyhólyag, méh, végbél normál helyzetének való megtartását, alátámasztását.

Amikor a gátizmok gyengülnek/sorvadnak/ és a méhszalagok megnyúlnak, akkor a szervek süllyedni kezdenek, ami a méh esetében méhsüllyedéshez, később méh előeséséhez vezethet, ekkor a méh kicsúszik a hüvelyből.

A méhsüllyedés kialakulását -a gátizmok sorvadása mellett-olyan folyamatok indikálják, amik a kismedencei szerveket nagy erővel lefelé nyomódják, és a tartószerkezetet túlterhelik, és kimeríthetik.

Okok, amik méhsüllyedéshez vezethetnek:

 • rendszeres cipekedés vagy súlyok emelése, nehéz fizikai munka
 • szökdeléssel, felugrásokkal sportok, aerobic, futás, labdajátékok…
 • elhúzódó szülés, nagy magzat hüvelyi szülése
 • krónikus köhögéssel, tüsszentéssel járó folyamatok
 • rendszeres székrekedés miatt nagy nyomással járó székletürítések
 • túlsúly, mivel a zsír egy része a szervekre rakódik
 • általános kötőszöveti gyengeség és gátizom gyengeség

 

Ma Magyarországon kb 1.5 millió ember él együtt különböző, gázizom gyengülésből származó problémával. Mint például: az aranyér, az akaratlan vizeletvesztés, a hüvely gyengesége, a hólyagsérv, méhsüllyedés, szél és széklettartási nehézség, orgazmus hiány.

Ez a szám a valóságban sokkal nagyobb, mert a szégyenérzet miatt erről nem beszélnek sem családtagjaikkal, sem orvosukkal.

Honnan tudhatom, hogy megsüllyedtek e a női szerveim?

5 árulkodó tünet, ami méhsüllyedésre utal:

 • Húzó jellegű alhasi fájdalom, ami álló helyzetben gyaloglás közben vagy nyomásra jelentkezik. Fekve a tünetek sokszor megszűnnek
 • Idegentest-érzet a hüvelyben, ha a méh a hüvelybe süllyed
 • Keresztcsonti deréktáji sugárzó fájdalom
 • Gyakori vizelési inger, esetleg gyakori székelési inger is
 • Bizonyos pozitúrákban fájdalmas szex

Általában nem csak a méh, hanem a húgyhólyag és a végbél is érintett, így azok süllyedése miatt további tünetek jelentkezhetnek.

Nőgyógyász csak előrehaladottabb süllyedést tud tapintani, mivel ő fekvő helyzetben vizsgál. Kezdődő tünetek esetén is deréktáji fájdalom, idegentest érzése a hüvelyben, vizelettartási nehézség érdemes orvossal fordulni.

Önvizsgálat a méhsüllyedés gyanúja esetén:

Tiszta körülmények között, álló helyzetben végezzük. Nyúljunk a hüvelybe és figyeljük meg, hogy milyen magasan helyezkedik el a méhszáj. Majd fekvő helyzetben ismételjük ezt meg. Ha állva elérte a méhszáját és fekve nem éri el, valamint fekve távolabb/ magasabban tapintható a méhszáj, akkor valószínű süllyedése van. Ennek több fokozata van.

Első és második fokozat esetén a műtét elkerülhető az intim tornával. Rendszeres végzése során az izmok, mint bármelyik testedzés során, erősödnek, így a szerveket képesek lesznek alátámasztani. Azonban, ha abbahagyjuk az Intim Tornát, izmaink fokozatosan ismét gyengülni fognak, és a tünetek újra jelentkeznek. Később műtétre kerülhet a sor.

Ha már nincs vissza út! Hysterectomia-Méheltávolítás

Megdöbbentő Statisztikai adatok mutatják, hogy a méheltávolítás a világon a második leggyakoribb nagyműtét.

A leggyakoribb okok, amiért a méh eltávolítására sor kerül, a méh fibrómája, azaz kötőszöveti daganata, abnormális méhűri vérzés, endometriosis és a méh süllyedése, előreesése és a kismedencei izmok szalagok ernyedtsége. A műtétek 10%-a rákos daganat miatt!

A hüvely a kismedence tartófőfala. Egy ilyen drasztikus műtét után, amit leggyakrabban tágítással hüvelyi úton végeznek a bent maradó hüvelycsonk a legkevésbé lesz alkalmas a tartó, támasztó és örömszerző funkcióinak ellátására. A kismedencei statika ilyen mértékű felborulása, rövid időn belül a többi szerv süllyedését (hólyagsérv, hüvelysérv végbélsérv) és ezzel járó komoly intim problémákat hozza magával.

Ha nem lehet elkerülni a méh eltávolítását, mik a teendők:

 • fontos, hogy már a műtét előtti időszakban el kell kezdeni az intim tornát, hogy a műtétig a lehető leg jobb állapotba hozhassuk a szöveti tónusunkat, ez javítja a műtét kimenetelét, eredményét és a rehabilitáció gyorsaságát.
 • ha ezt a felkészülést elmulasztottuk, és már műtét után vagyunk, akkor extra bedobással kell majd gyakorolnunk, hogy megelőzzük a további állapotromlást.

Ne kísérletezzünk innen, onnan összeszedett intim tornának vélt gyakorlatokkal, hanem szakembertől tanuljuk meg és vegyük komolyan az egyéni programban kapott napi 10-15 perces gyakorlatok végzését.

puffadas

A medencefenék izmok rendszeres edzésével rehabilitálhatjuk a női szerveket, izmokat, szalagokat és megelőzhetjük a későbbi szövődmények kialakulását.

Szex méheltávolítás után

Sokaknak aláássa a nőiségét ez a drasztikus műtét és nehéz újrakezdést jelenthet a szexben, a hüvelycsonk tudata, de ha rendszeresen intim tornázik, rövid időn belül újra élvezetessé teheti a szexet önmagának és a partnerének is hiszen megerősíthető és regenerálható az intim zóna és így visszanyerheti a magabiztosságát, nőies kisugárzását és önbizalmát.

Ellenőrizd a jelenlegi intim fittséged egy állapotfelmérő kérdőív segítségévelKATT IDE!

Szerző: Gottlieb Ildi intimtorna specialista

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.