Az intimtorna nem csak “szorítás”

Csak napi 10 perc, de ha nem megfelelő képen történik, többet árthat, mint gondolnánk. Tévhitek az intim tornáról, mit nevezhetünk intim tornának és mi nem az?

Gyakran hallom, lányoktól, ha valahol szóba kerül a szakmám az intim torna, hogy – hát én azt csinálom csak úgy magamtól is, sorban állok a közértben és közben szorítgatok vagy amíg a  buszmegállóban várakozom, szorítgatok.

Vagy van, akitől azt hallom, én a kocsiban szoktam szorítgatni,amikor  a piros lámpánál állok, én mosolyogva vissza szoktam kérdezni, és mi az amit szorítgatsz? Erre mindig azt hallom, hát ott lent szorítgatok.

Ha ennyiből állna az egész intim torna, akkor valószínűleg, nem lenne annyi medencefenék izom gyengeség, és nem lenne konzervatív terápia az intim torna, amit erre kiképzett szakemberek oktatnak.

Nézzünk bele, hogyan épül fel egy intimtorna tanfolyam!

Az intim torna tanfolyam egy része elméleti ismeretekből áll. Ezek olyan alap információk, amik arról szólnak, hogyan néz ki a testünk intim részeinek felépítése, milyen életmód béli szokások vannak, amik ártanak és gyengítik az alhasi szerveket és a medencefenék izmokat.

Fontos megtanulni a helyes önvizsgálatot, amivel ellenőrizni tudjuk a gátizmaink és a kismedencénk általános állapotát. És fontos, hogy megtanulják a milyen panaszok , tünetek jelentkeznek, ha a medencefenék izmok meggyengülnek és mi a teendő, ha szeretnénk megelőzni mind ezt vagy megszűntetni a már elkezdődött  gátgyengeséget.

Általános tapasztalatom, hogy hosszú évekig élnek nők és férfiak gátizom gyengeségből adódó tünetekkel, információ hiányában, vagy tabuk miatt,és ha végre valamilyen úton eljutnak egy tréningre, ott derül ki számukra,hogy pár hét alatt a személyre szabott gyakorlat sorral megszüntethető, ami eddig évekig megkeserítette a mindennapokat.

A tréning másik része gyakorlatokból áll, aminek a felépítettsége segíti a belső figyelem kialakítását,hiszen olyan izmokkal dolgozunk, amik nem látható részen vannak. A belső fókuszt és a rejtett izmok összehúzódására való koncentrálást segíti a tréner a folyamatos gyakorlatvezetéssel. Sok fajta rávezető és szelektív koordinációs gyakorlatot végzünk, hogy biztonsággal mindenki elsajátítsa ennek a területnek a tudatos edzését.

Fontos záró rész a tréningen, hogy mindenkinek személyesen az ő életmódjához, tüneteihez megfelelő gyakorlatokat kap,az otthoni napi tornához egy kérdőív kitöltése alapján. A csoportban nincs egymás előtt kikérdezés arról,hogy van-e panasza van megelőzni jött valaki, bár  olyan oldott, családias hangulatúak a tréningjeim,hogy a női problémák ellenére, sokszor vidámkodunk az élethelyzeteinken.

Mi az, amit kerülj?
1. Ne szorítsd a gátizmaidat álló helyzetben (buszmegálló)
2. Ne szorítsd a gátizmaidat ülve (kocsiban ,irodában)
3. Ne zárogasd el a vizelet sugarat wc-n ülve

Igen tudom,hogy ezt olvashatod még sok helyen, de míg nem tudod a tünetek összefüggéseit, nem ismered a jelenlegi alhasi állapotod, nem ismered, hogy mitől kezdődtek a panaszaid és mik tartják fenn, nem tanultad még, hogy milyen pozitúrában, milyen típusú gyakorlatot lehet, és mit nem lehet végezni, nem tanultad meg a gyakorlatok megfelelő kivitelezését, addig árthatsz magadnak és lehet, hogy súlyosbodnak a panaszaid.

Érdemes egy alkalmat rászánni az életünk folyamán egy intim torna tanfolyamra, mert olyan információkat ismerhetünk, meg amik elkísérnek minket életünk minden szakaszán és a családi egészségneveléshez a gyermekeink és a szüleink intim egészségvédelméhez is hasznos tudást adnak.

Ellenőrizd a jelenlegi intim fittséged egy állapotfelmérő kérdőív segítségével:KATT IDE!

Szerző: Gottlieb Ildikó – intimtorna vezető

Forrás: https://napidoktor.hu/index