Mi történik, ha nem ismerjük fel időben a bakteriális vaginózist?

A különböző hüvelyfertőzések kínos és kellemetlen tünetei közismertek. Ha más nem is, annyi a javukra írható, hogy garantáltan megkongatják a vészharangot, és jelzik: valami baj van.

Foto:pixabay.com

A leggyakoribb hüvelyfertőzés, a bakteriális vaginózis (BV) is jellegzetes tünetekkel jár, ám némely esetekben tünetmentes is lehet.

Ilyenkor nehéz felismerni és megfelelő időben orvoshoz fordulni. A kezelés mellőzése pedig kockázatos és veszélyes szövődmények kialakulásához vezethet. A témával kapcsolatos kérdéseinkre Dr. Ujházy András szülész-nőgyógyász szakorvos válaszolt.

 

Ha a betegséget tünetek hiányában nem ismerjük fel, a fertőzés hónapokig, sőt akár évekig fennállhat. Ilyenkor a megváltozott hüvelyváladék (fehér, krémszerű) megszokottá válik és emiatt az érintettek gyakran nem tartják kórosnak. Ha a tartósan fennálló bakteriális vaginózis során a fertőzést okozó baktériumok a méh üregébe, majd a petevezetékekbe is feljutnak, annak következtében akár kismedencei gyulladás is kialakulhat, visszafordíthatatlan petevezeték károsodást, elzáródást okozhat. Ezek következtében fokozottá válik a méhen kívüli terhesség, valamint a meddőség kialakulásának kockázata, krónikus kismedencei fájdalom alakulhat ki, illetve extrém esetben akár kóros cytologiai elváltozáshoz is vezethet.

 

Mit tehetünk, hogy elkerüljük?

A legfontosabb a megelőzés és a rendszeres orvosi szűrővizsgálat. A bakteriális vaginózis diagnosztizálása akár panaszmentesség, akár hüvelyfertőzést gyanúja esetén nőgyógyászati vizsgálattal és mikroszkópos kenetvizsgálattal könnyedén elvégezhető. A tartós panaszmentesség záloga a lactobacillus flóra megőrzése és helyreállítása. Ez a tejsavas hüvelyflóra a legfontosabb védekező tényező a különböző bakteriális, gombás és vírusok okozta fertőzések ellen. A BV kezelésének és megelőzésének antibiotikum mentes eszköze lehet a Lactofeel hüvelygél. Tejsavat és glikogént is tartalmaz, így hatékonyan segíti elő a jótékony baktériumok megfelelő szaporodását és a hüvely egészséges pH értékének elérését, megtartását.

Mi a citolitikus vaginózis és milyen kezelés szabadíthat meg tőle?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.