Méhsüllyedés – Szükséges a műtét vagy nem?

Az életkor előrehaladtával egyre nő a méhsüllyedés előfordulása, ezért igen gyakori probléma a nők körében.

Minél nagyobb fokú, annál intenzívebb és kellemetlenebb panaszokat okoz, így érdemes idejében orvoshoz fordulni. Milyen terápiás lehetőségek közül lehet választani?

Mi is az a méhsüllyedés?

A méhet a kismedence izmai tartják a helyén, ám ha valamilyen okból kifolyólag az izmok nem képesek megfelelően megtartani – akár terhesség, szülés, akár nehéz fizikai munka, sérv, vagy az életkor miatt-, úgy a szerv süllyedni kezd a hüvely felé. A problémának több fokozata van, minél súlyosabb, a méh annál lejjebb kerül a hüvelyben. Tünetei igen zavaróak, ennek ellenére sokan nem akarnak orvoshoz fordulni vele, pedig 40 éves kor után igen gyakori állapotnak számít.

méh

A méhsüllyedés tünetei

  • Nyomásérzés a kismedence területén
  • A hüvelyben lévő nyomásérzés
  • Vizelési/székelési nehézségek, inkontinencia
  • Derék/alhasi fájdalom
  • Hüvelybemenetnél látható/tapintható a méhszáj

A méhsüllyedés okai

A méhsüllyedést több tényező is kiválthatja, mégis a leggyakrabban szülés (főleg a nehéz, rosszul vezetett szülés) és a menopauza miatti ösztrogénhiány miatt lép fel. Ekkor ugyanis a szövetek veszítenek erejükből, rugalmasságukból, így nem képesek megtartani funkciójukat- a gátizomzat nem tudja megtartani a kismedencei szervet. Ezen kívül előfordulhat, hogy genetikai okok, erős fizikai munka (pl. nehéz súlyok emelése, erős hasprés) bizonyos kismedencei műtétek/betegségek váltják ki méh süllyedését.

Méhsüllyedés ellen

Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze elmondta, hogy méhsüllyedés műtéti és nem műtéti (konzervatív terápia) úton is kezelhető- természetesen a probléma súlyosságát, a beteg életkorát, gyermekvállalási szándékát figyelembe véve.

hasfajas, vastagbeltukrozes

A konzervatív terápia lényeges eleme a gátizomzat erősítése (akár gátizom, intim tornával, esetleg gyógytornász segítségével), ami megelőzés gyanánt is kiváló. Ezen kívül érdemes megfontolni a klimax hormonterápiáját, melynek során ösztrogénpótlásban részesül a páciens. Ez segít az izom rugalmasságának, erejének megtartásában, ráadásul a hormonpótlás segít csökkenti/megszűntetni a menopauza okozta tüneteket, sőt, a csontritkulás ellen is felveszi a harcot. Ezen kívül lehetőség van még hüvelygyűrű vagy speciális, kocka pesszárium felhelyezésére is, mely megtartja a süllyedő méhet (ezeket cserélni szükséges). Ezek a megoldások alternatívát kínálnak arra az esetre, ha a műtét valamiért nem jöhet szóba. Lehetőség van továbbá elektro stimulátor, lézer, illetve hüvelysúly alkalmazására is, mellyel a gátizomzat remekül erősíthető. Súlyosabb méhsüllyedés fennállása esetén érdemes műtéti úton kezelni a problémát.

Méhelőesés esetén a méh eltávolítása sajnos indokolt lehet. Enyhébb esetben, vagy fiatalabbaknál méhet megtartó beavatkozásként hüvelyplasztika, sérvháló beillesztése, a szalagok megerősítése javasolt (ekkor a méhet tartó alsó szalagrendszert rövidítik meg).

Mi történik, ha megsüllyedtek a női szerveink?

Forrás: https://napidoktor.hu/index