Fokozható a női egészség dió fogyasztásával

Mentálisan és fizikailag is jobb öregedés várható

Jól teszik a késő 50-es és a kora 60-as éveikben levő hölgyek, ha esznek ebből az ízletes rágcsálnivalóból: a dió fogyasztása heti kétszer egészséges öregedéshez vezet – állítják a kutatók.

Érdemes venni és enni a diót. Egy új tanulmányban, melyet a Journal of Aging Research szaklap közölt, a kutatók úgy definiálták az egészséges öregedést, mint amit „hosszú élettartam, jó mentális egészség jellemez, s nem észlelhető sem kognitív probléma vagy fizikai károsodás, sem pedig lényegesebb krónikus megbetegedés 65 éves kor felett”.

Korábbi kutatások már kiderítették, hogy a dió fogyasztásának pozitív hatásai vannak a fizikai leromlás kockázatának csökkentésére az idősek körében, ahogyan a kognitív hanyatlás esélyét is mérsékelik. Ugyanez a kutatócsoport csökkenést figyelt meg a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú diabétesz terén – olyan állapotokról van szó, amelyek az idős korral gyakoribbá válnak.

Az öregedés hatásainak lassítására persze nemigen van megoldás, ám ha egészséges szokásokkal élünk, így például naponta megeszünk egy marék diót, segíthetünk magunkon.

Az új tanulmányban 33.931 nő adatait tekintette át a kutatócsoport Francine Grodstein vezetésével, aki az amerikai Brigham és Női Kórház kutatója. A hölgyek egy, kórházi nővérekkel készített egészségügyi tanulmány részesei voltak. Adataikat azért vizsgálták meg, hogy felmérjék a diófogyasztás és az általános egészség közötti kapcsolatot, illetve a fizikai jólétet az öregedés során.

Fotó: 123rf.com

A nővéreket 1998 és 2002 között vizsgálták, s ennek során megkérdezték őket étrendjükről (beleértve a teljes dió fogyasztást), értékelték őket a krónikus betegségek (például rák, szívroham, szívelégtelenség, stroke, 2-es típusú cukorbetegség és Parkinson-kór), a memóriaproblémák, a mentális egészség és a fizikai korlátok szempontjából – beleértve a napi tevékenységeket is, mint például séta, lépcsőzés, fürdés, öltözködés és a porszívó tologatása.

A tanulmányban részt vevők 16 százalékát találták „egészségesen öregedőnek”, vagyis ezen nőknek nem volt nagyobb krónikus betegségük, nem tapasztaltak náluk memóriakárosodást vagy testi fogyatékosságot, s a mentális egészségük is rendben volt.

Noha korábbi kutatás az egészséges étrendet – beleértve a dió fogyasztást – összefüggésbe hozta a jobb fizikai funkciókkal az idősebb nők és férfiak körében, ez a tanulmány csak hölgyeket foglalt magába.

Fotó: 123rf.com

A kutatók szerint több kutatásra van szükség, hogy megértsék, vajon az eredmények a férfiakra is érvényesek-e.

Fontos megjegyezni, hogy a résztvevőket nem biztatták dió vagy egyéb ételek fogyasztására, azt ették, amit mindig szoktak. Megfigyeléses tanulmányként ugyanakkor ez nem bizonyít ok-okozati összefüggést.

A kutatás azonban rávilágít olyan, egyszerű szokásokra, amelyek befolyásolhatják az egészséget az élet későbbi éveiben – például arra is, hogy érdemes enni diót.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.