Ez az oka annak, hogy a stressz miatt nem jön össze a baba

Felgyorsult világban élünk- mindent akarunk, minél előbb, nagy a hajtás, a verseny, a teljesítménykényszer.

Az életvitelünkhöz már szinte hozzákapcsolódik a stressz, a frusztráció, mely gyakran állandósul is. Ez azonban nem csak a pszichés egészségünkre van negatív hatással, hanem a termékenységre is- nem véletlen az, hogy egyre többen szenvednek attól, hogy hónaptól hónapra negatívat mutat a terhességi teszt. Hogy pontosan miként is függ össze a meddőség, a teherbeesési nehézségek a hormonzavarokkal, a stresszel, arról dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

meddőség. terhességi teszt

Prolaktin, ami mindent felborít 

A termékenységi zavarok hátterében több probléma is állhat, ám igen gyakran az agyalapi mirigy által termelt prolaktin a fő bűnös, melynek túltermelődése igen szorosan összefügg a stresszes életmóddal. Szintjének mérése sajnos sok esetben kimarad a meddőségi vizsgálatok során, pedig nem ritkán ez okozza a sikertelen hónapokat, a kudarcokkal végződő lombik kísérleteket.  

Hogy pontosan mi is a prolaktin? Terhességi, anyasági hormonnak is nevezik, mivel alap esetben csupán minimális mennyiségben termelődik, ám ha a nő váradós, illetve szoptat, akkor a szintje megemelkedik, mivel támogatja mind a terhességet, mind a tejelválasztást. Viszont emellett számos más hormonra is hat, így, ha megváltozik a mennyisége, akkor dominószerűen döntheti a több másik hormonszintünket is.  

A prolaktinszint megemelkedésének fő oka a stressz. A rohanó, stresszel teli életünkben nagyon fontos szabályozó feladata van, hiszen gyakorlatilag ez a hormon vezérli le a mindenkori kihívásokat, napirendünket. Viszont, mivel felgyorsult az életmódunk, le vagyunk terhelve, a stressz a mindennapi életünk része, az agyalapi mirigy feszített üzemmódban dolgozik, nagy mennyiségben termeli a prolaktint, és gyakorlatilag beáll egy fokozott hormontermelésbe.  Ezzel azonban az a baj, ha magas a prolaktin szint, az olyan változásokat generál (többek között csökkenti a nemi hormonok szintjét), melyek megakadályozzák a teherbeesést (ezért ritka az, ha valaki úgy esik teherbe, hogy még javában szoptat, mivel akkor még magas a mennyisége). 

A pajzsmirigy segítségével állítja be a szervezetet egy ritmusra, a szükséges tápanyagot pedig a cukor-inzulin anyagcsere biztosítja (vagy biztosítaná). A prolaktin egy sorrendiséget állít fel a szervek között, hogy mi élvez elsőbbséget, mi kevésbé. Mivel mindig a “gazdaszervezet” túlélése, a stressz leküzdése a prioritás, és háttérbe kerül a termékenység, hiszen nem szolgálja a túlélést- magyarázza dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa. 

terhességi teszt, meddőség

Fotó: 123rf.com

A magas prolaktinszint mellett ezek az endokrin zavarok fordulnak elő gyakran: 

  • Pajzsmirigy alulműködés (a TRH a TSH növelése mellett a prolaktinszint emelkedését is okozza) 

  • Inzulinrezisztencia 

  • 2-es típusú cukorbetegség 

  • Mellékvese zavarok 

Megfelelő stresszkezelés, gyógyszer segíthet 

A magas prolaktinszint hátterében bár állhat az agyalapi mirigy jóindulatú daganata, ám gyakoribb, amikor a túlhajszoltság okozza a problémát. Éppen ezért a fontos a prolaktin csökkentéséhez a megfelelő stresszkezelés elsajátítása (akár pszichológus segítségével), valamint orvosi javallatra gyógyszeres kezelés is lehetséges. Daganat esetén annak méretétől, elhelyezkedésétől, a hagyományos terápia hatékonyságától függően akár műtéti megoldás is indokolt lehet. 

Fontos tudni, hogy az említett hormonzavarok mindegyike okozhat teherbeesési nehézségeket/meddőséget! 

PCOS-sel is lehetséges a terhesség, de komoly szívproblémát okozhat

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.