D-vitamin: Fegyver a PCOS ellen?

A legújabb kutatások rámutattak arra, hogy a PCOS kezelésében a D-vitaminnak is nagy szerepe lehet, hiszen a kalcium-anyagcsere révén egy sor folyamatot befolyásol a testben. 

PCOS – a nőiesség tönkretevője

A policisztás ovárium szindróma, vagyis a PCOS igen sok nő életét keseríti meg. Sajnos napjainkban a meddőség egyre több párt érint, és nem ritka, hogy a hölgyek esetében ilyenkor ez a betegség a bűnös.A PCOS öröklött, genetikai hajlam alapján jelentkező, többszörös hormon-és anyagcserezavarral járó betegség, melyet a nem megfelelő életmód és az elhízás tovább ront.

A zavar egyik alapvető hormoneltérése  a magas férfihormon (pl. tesztoszteron) szint a női szervezetben, mely olyan kellemetlen tüneteket okoz, mint például fokozott a szőrösödés, hajhullás, ritkán, szabálytalanul, összevissza jelentkező menstruáció valamint a peteérés elmaradása.

Fotó: 123rf.com

“A betegség során a petefészkek szerkezete is átalakul: megnagyobbodhatnak, vastag tok is kialakulhat körülöttük, és a bennük helyet foglaló petesejt-kezdemények közül sok cisztává (folyadékkal telt kis hólyaggá) alakul, mert nem tud a domináns tüsző megérni. Éppen ezért a probléma teherbeesési nehézségeket is okozhat” – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

PCOS és D-vitamin

A napfény vitaminjaként ismert D-vitamin az egyetlen olyan vitamin, amelyet az emberi szervezet képes előállítani. Maga a D-vitamin kifejezés két molekulára vonatkozik: az egyik az ergokalciferol (D2-vitamin), a másik a kolekalciferol (D3-vitamin). A kolekalciferol (D3-vitamin) az erősebb hatású, ez a bőrben keletkezik a napfényben lévő, 270–290 nm hullámhosszú UV-B sugárzás hatására, 7-dehidrokoleszterin jelenlétében (a D2-vitamin biológiai hatékonysága 25-30% a D3-vitaminhoz képest). Ez előbb a májban lesz 25-hidroxi-D-vitamin, majd a vesében alakul biológiailag aktív anyaggá, 1,25-dihidroxi-D-vitaminná (kalcitriol).

A D-vitamin hatásaiból kiemelhető a vér kalciumszint normál szinten tartása és a csontanyagcsere szabályozása, melynek szabályozásában részt vesz a mellékpajzsmirigy által termelt PTH-parathormon is.

Fotó: 123rf.com

A D-vitamin további jótékony hatásai közé tartozik, hogy normál szintje esetén erősíti az immunrendszert, jobb közérzetet biztosít, és bizonyos daganatok kialakulását  is megelőzi.

Fontos tudni, hogy PCOS- ben igen gyakori a D-vitamin hiány, ezért a betegség fennállása esetén gondolni kell rá, és kezelni szükséges D-vitamin pótlással!

D-vitamin pótlás, mint hatásos kiegészítő kezelés

Egy amerikai tanulmányban az orvosok kis létszámú csoporton végeztek kísérletet, melynek során azt vizsgálták, hogy a nagy dózisú D-vitamin, valamint a kalcium adása befolyásolja-e az állapotukat. Az eredmény pozitív lett, de ez sajnos nem jelenti azt, hogy a PCOS egyedül D-vitaminnal orvosolható lenne.

Az őszi-téli vírusos, bacilusos időszakban különösen fontos, hogy gondoskodjuk szervezetünk optimális működéséről. Az idei évben ez fokozottan igaz.

Kötelező vitaminok az őszi-téli időszakban

A betegséget éppen ezért mindenképpen kezelni szükséges gyógyszeresen, életmódváltással, illetve ha szükséges, akkor akár műtéti úton. Emellett azonban a szakember által, előre meghatározott dózisban bevitt D-vitamin pótlás nagy segítséget jelent az állapot normalizálásban.

Forrás: Budai Endokrinközpont