Kötelező vitaminok az őszi-téli időszakban

Az őszi-téli vírusos, bacilusos időszakban különösen fontos, hogy gondoskodjuk szervezetünk optimális működéséről. Az idei évben ez fokozottan igaz.

A Ceumed szakértői szerint öt vitaminra illetve nyomelemre van szükségünk ahhoz, hogy immunrendszerünket és szervezetünket felvértezzük a rá váró kihívások ellen.

Foto:123rf.com

E és C-vitamin az erős immunrendszerért

 

„A szervezetünknek ebben a vírusokkal terhelt időszakban fokozott szüksége van E, C, D vitaminra, magnéziumra és szilíciumra” – mondják a Ceumed szakértői, hozzátéve, ezek az immunitás növelése mellett segítenek megküzdeni a stressz okozta idegrendszeri problémákkal, miközben hozzájárulnak a szervezet optimális működésének stabilitásához.

A rendszeres testmozgás fontos, de ugyanolyan fontos a vitaminok pótlása és bevitele a szervezet számára. Az aktív sportolásnál elengedhetetlen, hogy a szervezetünk számára biztosítsuk a megemelkedett tápanyag szükségletet, a vitaminokat és az ásványi anyagokat.

Ezek a vitaminok kellenek, ha sportolsz

A növényi olajokban, diófélékben, magvakban és zöld zöldségekben természetesen megtalálható E-vitamin erős antioxidáns, amely segít leküzdeni a baktériumokat és a vírusokat. A számos zöldségben és gyümölcsben, különösen a citrusfélékben megtalálható C-vitamin-bevitel növelése bár effektíve nem tudja megakadályozni azt, hogy elkapjuk a vírusoka, vagy a bacilusokat, de tanulmányok igazolják, hogy jelentős mértékben hozzá tud járulni a betegségek időtartamának rövidítéséhez.

Fotó: 123rf.com

D-vitamin a vírusok, magnézium a depresszió ellen

„D-vitamin, más néven a napsütés vitaminja fokozottan ajánlott a vírusok leküzdéséhez” – húzzák alá a szakértők. A D-vitamint természetesen termeli a szervezetünk, akkor, ha napsütéses időszakot élünk, az őszi-téli borús időszakban azonban a lakosság negyven százaléka D-vitamin hiánnyal küzd, így különösen oda kell figyelnünk arra, hogy táplálékkiegészítőkkel és megfelelő étrenddel nagydózisban vigyük be.

Napjainkban fokozott stresszhatásnak vagyunk kitéve, így szervezetünknek jelentős mértékben megnő az igénye a magnézium iránt. Köztudott, hogy a nyomelem segíti az idegrendszer optimális működését, de jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék hasznosulásában és a szervezet energiafelhasználásában is.

Foto:123rf.com

Szilícium a szervezet optimális működéséért

 

„A szilícium a kollagéntermelés egyik motorja, melyhez az emberi szervezet leginkább táplálékok útján jut hozzá” – mutatnak rá a Ceumed szakértői, aki szerint a szükséges napi beviteli mennyiségét olyan egyéni és környezeti tényezők határozzák meg, mint az életkor, a nem, a földrajzi környezet és a táplálkozási szokások. Amennyiben azonban a szervezetünk nem jut elegendő szilíciumhoz, úgy károsodhat a kollagén termelődés folyamata, aminek következtében felborulhat annak optimális működése, csökkenhet a vitalitás, felgyorsulhatnak az öregedési folyamatok.

A szakértők szerint a szilícium-bevitelt érdemes táplálékkiegészítővel biztosítani, de olyan termék használata ajánlott, amely bioaktivált nyomelemet és csalánt tartalmaz, így elősegíti valamennyi kollagéntípus kollagénszintézisét és hozzájárul a vitalitás megőrzéséhez, az immunrendszer erősítéséhez és a kötőszövetek stimulálásához.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.