Csontritkulástól a zöldhályogig – Anyai ágról öröklődő betegségek

Génjeink nemcsak azt határozhatják meg, hogy nézünk ki vagy milyen személyiségjegyeket örököltünk, de azt is, milyen betegségek várhatnak ránk a jövőben.

Persze a betegségek kialakulásához több kell az öröklött hajlamnál, de a családtörténet részletes ismerete és a rendszeres orvosi kontroll segíthet megelőzni a bajokat.

 

A csontritkulás például anyai ágon öröklődhet. A csontok szövete meggyengül, emiatt pedig törékenyebbé válnak. Az állapot főleg a nőket érinti, és az állapotromlás a klimax után gyorsul fel. Akinél fordult már elő ilyen betegség a családban, az nagyobb kockázattal néz szembe, ezért fontos a rendszeres csontsűrűségmérés, a megfelelő ásványi anyagok pótlása, például a kalciumé, de a D-vitamin is fontos szerepet játszik a csontok egészségében. Emellett erősen ajánlott a dohányzásról való leszokás, mert a nikotin és a többi mérgező anyag gátolja a kalcium felszívódását. A rendszeres mozgás erősebbé teszi a csontokat és az izmokat is, ezért sportoljunk gyakran, és tartsuk kordában a testsúlyunkat!

Fotó: 123rf.com

Rheumatoid arthritis

Pontosan még nem tudni, mi okozza a betegséget, de valószínűleg öröklött hajlam és környezeti hatások kombinációja indíthatja be az eltúlzott immunválaszt. Ez a fájdalmas, gyulladással járó betegség gyakrabban fordul elő nőknél, de azoknál még gyakrabban, akik rendszeresen dohányoznak. A cigaretta mellett a gyakori vörös hús fogyasztásáról és a kávéról is érdemes lemondani. Rendszeresen nézessük át fogainkat és ínyünket szakemberrel, mert egyes betegségek a rheumatoid arthritis kialakulásához vezethetnek. A gyulladás csökkentését C-vitaminnal végezhetjük el – persze az orvosok által felírt gyógyszerek mellett.

 

fogorvos, gyokerkezeles

Foto:123rf.com

 

Korai öregedés

A tudósok szerint bizonyos gének is felelősek azért, hogy testünk miként áll ellen az időnek. Ezek a gének generációkon át vándorolnak a családban, általában női ágon. Ha örököltük édesanyánk ilyen génjeit, akkor vagy nagyon szerencsések vagyunk, és fiatalosak maradunk sokáig, épp ahogy ő, vagy épp ellenkezőleg: korábban öregszünk, mint mások. Arra tudunk odafigyelni, hogy bőrünket megfelelően védjük az UV-sugárzástól, mert a napfényérzékenység is öröklődhet.

Fotó: 123rf.com

Depresszió

A világon évente 300 millió ember szenved ettől a betegségtől. A tudósok felfedezték, hogy a Slc6a15 gén felelős az öröklött depresszióért. A nőknél kétszer olyan gyakran fordul elő, és krónikussá is válhat. A szülés utáni depresszióra hajlamosító tényező is örökölhető. A megelőzés érdekében figyeljük magunkat, és adjuk meg testünknek, amire szüksége van: aludjunk eleget, vezessük le a stresszt, legyen kiegyensúlyozott, egészséges étrendünk, és mozogjunk eleget. A problémáinkat ne fojtsuk magunkba, mert attól nem oldódnak meg, sőt: legyen egy jó pszichológusunk, vagy ha gyógyszerre van szükségünk, akkor pszichiáterünk, aki segít feltárni a problémák gyökerét, és megoldani azokat. Nyugodtan kérjük a családtagok, barátok segítségét is, ha baj van, próbáljuk elkerülni az elszigetelődést.

Foto:123rf.com

Zöldhályog

A nők ebben a betegségben is gyakrabban szenvednek a férfiaknál, ráadásul a hajlamosító tényező örökölhető is. A glaukóma kialakulását gyorsítja a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a rövidlátás, a szemsérülések vagy szemműtétek, és a szteroid gyulladásgátló gyógyszerek hosszú időn át tartó szedése. A zöldhályog kialakulásakor megnő a szemben a nyomás, ezt pedig szemorvos meg tudja mérni. Érdemes legalább évente kontrollra járni, ha a családban fordult már elő ilyen betegség, ráadásul minél idősebbek vagyunk, annál több esélyünk van a glaukóma kialakulására. A jó hír az, hogy ha ki is alakul, minél korábban észreveszik, annál többféle kezelés közül választhatunk.

szem_zoldhalyog 2

Foto:123rf.com

 

Érrendszeri betegségek

Ha hasra hízós típusúak vagyunk, ráadásul ez a családra is jellemző, akkor jobban oda kell figyelnünk az érrendszerünk egészségére. Minél több zsír gyülemlik fel a hasi régióban, annál magasabb lehet a koleszterinszint, ami rossz hatással van az artériákra, és a kialakuló probléma akár szívrohamhoz is vezethet. Nagyon figyeljünk oda arra, hogy elkerüljük a cukorbetegséget, normalizáljuk a vérnyomásunkat, a koleszterinszintünket, és kezdjünk el rendszeresen mozogni. Ha szükséges, a túlsúly leadásában kérjük szakértő segítségét, étrendünkben pedig kapjon jóval kevesebb szerepet a só, a cukor és a finomított szénhidrát.

Mozgás a szénhidrát-anyagcserére és a vércukorszint csökkentésére

Anyai ágon öröklődhet még többek között a migrénre való hajlam, az alvászavar, az Alzheimer-kór, a mell- és petefészekrák is.

Forrás: Hirado