7 lépés a Candida fertőzés ellen

Alig van olyan nő, aki életében legalább egyszer ne szembesülne a Candida fertőzés tüneteivel. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza a candidiasis okaira és a megelőzés, kezelés lehetőségire hívta fel a figyelmet. 

A Candida fertőzés tünetei

A mindenkiben jelen lévő Candida nevű gombafajta elszaporodását candidiasis néven ismerhetjük. Annak ellenére, hogy a Candida fertőzés okozta, jellegzetes nőgyógyászati panaszokat a legtöbb nő életében legalább egyszer tapasztalja, a nyugati orvoslás nem ismeri el komplex betegségként a candidiasist. Ennek oka, hogy a Candida a normál flóra része, és az általa létrehozott tünetek is meglehetősen általánosak, mint például a fáradtság-érzés, a súlynövekedés, vagy a hajhullás. Az egyes szervek Candida fertőzése tehát csak az érintett szakrendeléseken vizsgáltathatók ki, például a szájüregi fertőzés a fogászaton, a bőr panaszok a bőrgyógyászaton, a nemi szervek fertőzése pedig a nőgyógyászaton vagy az urológián.

Fertőzés a nyálkahártyán és a húgyutakban

A Candida fertőzés megtámadhatja a bőrrel vagy nyálkahártyával fedett testrészeket, leggyakrabban a testhajlamokban, a végbél környékén és a hüvelybemenetnél jelentkezik. Jellemzően viszketést, kivörösödést, égő érzést okoz, de fehéres nedvezést is tapasztalhatnak az érintettek. A candidiasis jellegzetes panasza továbbá a viszketés és a sűrűbb folyás.

Candida-ellenes diéta 1. rész – Diéta

A Candida fertőzés kialakulásának okai

A Candida hajlamosító tényezők közt tartják számon a túlsúlyt (elsősorban a fokozott izzadás miatt), a várandósságot, a cukorbetegséget és bizonyos antibiotikumok szedését. Aki erre hajlamos, egyszer-kétszer megpróbálkozhat a recept nélkül kapható készítményekkel is, de ha többször visszatérnek a panaszok, azt már szakorvosnak, célzottan kell kezelni.

A tünetek enyhíthetők, ha a bőrfelületeket szárazon és lehetőleg fedetlenül tartjuk, a szükségesnél tovább nem alkalmazzuk az antibiotikumokat, illetve szakorvosi javaslatra alkalmazhatók antimikotikus (gomba ellenes) készítmények is.

Candida-fertőzés

Foto:pixabay.com

7 tipp a Candida megelőzésére

A Candida fertőzésre számos életmódbeli tényező hajlamosíthat, amelyek közül számos befolyásolható. Íme, a lehetőségek:
1. A hormonális fogamzásgátlót érdemes más megoldással helyettesíteni.
2. Ajánlott csökkenteni a magas szénhidrátbevitelt.
3. Lehetőség szerint kerülni kell az élesztős ételeket, édességeket.
4. Érdemes a stresszt kezelni, egy egyénileg választott, bevált módszerrel.
5. Kerülni kell a túl szűk ruhadarabokat.
6. A törölközők alapos meg kell szárítani, és az izzadást kerülni, amennyire lehet. Sajnos a sportolás közbeni izzadás is táptalajt jelent a gombáknak, de ezért nem kell lemondani a mozgásról, csupán fontos alaposan tisztálkodni és törölközni a végén.

7. Sokféle, nagyon szigorú candida-diétáról lehet hallani, olvasni a fertőzés „kiirtására”. Holott a leggyakoribb kórokozó a Candida albicans, mely kis mennyiségben természetes módon megtalálható az emésztőrendszerünkben, a nyálkahártyákon, és csak akkor okoz betegséget, ha túlzottan elszaporodik – figyelmeztet dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza. –  Én úgy vélem, a kiegyensúlyozott életvitel és étrend hosszútávon célravezetőbb, a szakorvosi kezelés pedig hatékonyan véget vethet a kellemetlen panaszoknak.

Forrás: Oxygen Medical