Candida-ellenes diéta 1. rész – Diéta

Életük során a nők háromnegyedénél legalább egyszer előfordul a kandidiázis. A kezelés három pillérének egyike egy speciális diéta, amelyről Henter Izabella dietetikussal beszélgettünk.

Nagyon fontos, hogy a Candida elleni diétának soha nem a gyógyszeres kezelés helyett, hanem amellett, azt kiegészítve lehet helye. Csak laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján felállított orvosi diagnózis után szabad elkezdeni, és érdemes orvos vagy dietetikus segítségét kérni.

Jó tudni, hogy a diéta hatékonyságáról ma még nem áll rendelkezésünkre elegendő orvosi bizonyíték, ám a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a megfelelő táplálkozás sok esetben segít a panaszok enyhítésében.

A diéta alapja

A speciális táplálkozási rend az élesztőgombák sajátos tulajdonságain alapul. Oxigén hiányában, cukor jelenlétében erjeszteni kezdenek. Az élesztőgombák gyakran együtt fordulnak elő a tejsavbaktériumokkal a borokban, a sajtokban és a kefirekben.

Ha a gombától megvonjuk kedvenc táplálékát, a cukrot, akkor nehezen szaporodik tovább. Persze ehhez időre van szükség. A diétát nőknek általában 3-6, míg férfiaknak 1-2 hónapig érdemes folytatni. Ez elsőre hosszú időnek tűnhet, ráadásul az első 2-3 hétben fokozott szigorra van szükség.

A diéta 3 csapásiránya

Csökkenteni kell a Candida számára kedvező életfeltételeket nyújtó szénhidrát-fajták felvételét.

Javasolt kerülni az élelmiszerekben előforduló sarjadzó- és penészgombákat.

Amennyiben fennáll, figyelembe kell venni a társbetegségeket és azok diétáját, például, ha adott valamilyen táplálékallergia, akkor kerülni kell az adott tápanyagot.

Mit szabad?

Végig tiltott: az élesztővel és sütőporral, fehér lisztből készült péksütemények csoportja, a tejföl, a gombás érleléssel készült sajtfélék, a kefir, a barbecue, a ketchup, a majonéz, a mustár, a kész salátaöntetek, a szószok, az aszalt és kandírozott gyümölcsök, a szilva, a szőlő, a datolya, a füge, a banán, a dinnye; a sör, a bor, a pezsgő, a gyümölcslevek, az üdítőitalok, a szörpök; a gomba, a szójatermékek; a tartósítószert, színezéket és egyéb adalékanyagokat tartalmazó termékek; a rágógumi, a cukor, a méz, a szirupok.

Az első 2-3 héten pluszban tiltott: mindenféle sajt és tej, a kukorica, a borsó, a bab, a legtöbb gyümölcs.

Cikkünk hamarosan folytatódik!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.