5 megoldás a stressz inkontinenciára

A stressz-húgyúti inkontinencia (SUI) a vizelet akaratlan szivárgása olyan tevékenységek során, mint a köhögés, tüsszentés, emelés, nevetés vagy testmozgás. A SUI gyakori probléma a nők körében, 45 éves kor felett minden harmadik nőt érint, de számos hatékony kezelés létezik.

Az alábbi lehetőségek valamelyike vagy azok kombinációja segíthet a tünetek és az életminőség javításában. Mindezek alapján a stressz inkontinencia kezelése attól függ, hogy mennyire súlyosak a tünetei, és mennyire befolyásolják a mindennapi életét. Kérjük, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt bármilyen kezelési terv mellett döntene.

Fotó: 123rf.com

1. Szokások megváltoztatása
A viselkedésbeli változások egyszerűek, és gyakran más kezelési lehetőségekkel kombinálva alkalmazzák őket:

  • A folyadékbevitel mérséklése napközben
  • Tervszerű vizelés
  • Az ugrálás vagy futás kerülése
  • Az alkohol és a koffein kerülése
  • Fogyás, ha túlsúlyos
  • A hólyagot irritáló ételek és italok kerülése.

2. Kismedencei izmok edzése
A “Kegel-torna” néven is ismert gyakorlatok erősíthetik a húgyúti záróizmot és a medencefenék izmait. Ezek a gyakorlatok egyrészt javíthatják a stressz inkontinenciát, másrészt megakadályozhatják az állapot súlyosbodását. Segíthetnek a vizelési inger elfojtásában is. A kézzelfogható eredmények eléréséhez a gyakorlatokat rendszeresen és a megfelelő technikával kell végezni. Néha segíthet, ha a programot erre szakosodott, képzett gyógytornásszal kezdjük el.

Emiatt nő az inkontinencia esélye – Mit lehet tenni?

3. Hüvelypesszárium
A pesszárium egy gyűrű alakú szilikon eszköz, amelyet a hüvelybe helyeznek be. A pessárok összenyomják a húgycsövet, hogy segítsenek a vizeletszivárgás szabályozásában, és lehetővé tegyék a normális vizelést a nap folyamán. Egyes nők csak testmozgás közben viselnek pesszáriumot, mások viszont attól függően hagyják bent, hogy mikor a legzavaróbbak a tüneteik.

4. Húgycsőtömítő szerek
Ennél az eljárásnál a húgycsőbe injekciózott anyagot juttatnak a húgyhólyag nyakánál lévő falak “felduzzasztására”. Ez egy ambuláns eljárás, és jellemzően a rendelőben végzik. Az eljárás alacsony kockázattal jár, lehetővé teszi, hogy azonnal aktív legyen, de előfordulhat, hogy néhány hónap múlva meg kell ismételni.

5. Műtét
A műtét csak az inkontinencia okának ismerete után javasolt. Általában utolsó lépésként alkalmazzák, a napi rutin megváltoztatása vagy az izomtréning után. A műtéti lehetőségek közé tartoznak:

Retropubikus kolposzuszpenzió: Varratokat rögzítenek szalagokhoz vagy csontokhoz, hogy megemeljék és megtámasszák a húgyhólyag és a felső húgycső közelében lévő szöveteket.
Sling eljárás: A stresszinkontinenciában szenvedő nők leggyakoribb eljárása. A húgycső alátámasztására egy állandó hevedert hoznak létre, mindezt hüvelyi úton. Ez egy ambuláns eljárás.

Forrás: