5 dolog, amit soha senki nem mond el a menopauzáról

Aki átéli, azt megdöbbentheti a számtalan tünet. A menopauza mentálisan, fizikailag és érzelmileg is hatással van a női szervezetre. 

Szerencsére mára már rengeteg információ áll rendelkezésre az olyan tünetekről, mint a hőhullámok, a hüvelyszárazság, a csökkent libidó, a harag és a depresszió.

De van még öt másik fontos menopauzával járó tünet, amiről ritkán hallunk…

1. Ködös agy
Látszólag egyik napról a másikra romlik az információfeldolgozási és problémamegoldó képesség.  Az általános feledékenységen kívül elfelejthet minden nap használt szavakat, kifejezéseket és ügyetlennek érezheti magát a mindennapi életben is: a számlákkal, intézendő ügyekkel, de baja lehet a tájékozódással, vezetéssel.  Mint a menopauza tüneteinek többsége, az agyköd is átmeneti. Mégis segít, ha lépéseket teszünk a hatásainak csökkentésére.

Hogyan kezelje?

Fejtsen rejtvényt, vagy tanuljon meg egy új nyelvet. Az olyan online agytorna játékok, mint a Scrubble, a neuroplaszticitás fokozásával új utakat nyitnak. Elvégezhet egy online tanfolyamot egy idegen nyelvből vagy bármi másból, ami érdekli. 

fejfájás, migrén

2. Szorongás

A memenopauza idején a legkevésbe szorongó nő is rémálmoktól ébredhet  fel az éjszaka közepén. Mindenki és minden miatt is aggódni kezdhet: Mi okozza azt a furcsa zajt? Elfogyott a macskaeledel? Rendben lesz-e a gyerek, amikor már egyedül lesz? – És mindig a lehető legrosszabb kimenetelű dolgokat feltételezheti. A szorongás befolyásolhatja az életét a menopauza alatt. Kétségeket és nyugtalanságot okozhat. Ha azonban képes vagy felismerni, hogy ez a menopauza tünete, és semmi több, akkor talán képes leszel visszanyerni a gondolataid feletti kontrollt.

Hogyan kezelje?
Próbálkozzon mély légzéssel és meditációval. A valeriána és a CBD-olaj ellazíthatja a súlyos szorongást. Mindenképpen kérdezze meg orvosát, hogy ezek megfelelőek-e az Ön számára.

3. Hajhullás
A haj kezdhet elvékonyodni és kihullani.  Ez a tünet néhány hónap elteltével általában elmúlik, de  előfordul, hogy a volumenét többé nem nyeri vissza.

Hogyan kezelje?
Vágasson lépcsőzetes frizurát, és használjon volumennövelő krémet. A kiemelések is optikailag dúsabbá tehetik a hajat. A ritkuló hajra készült samponok is segítenek.

Ezek a legfontosabb vitaminok menopauza idején

4. Fáradtság
A menopauza alatti fáradtság felemésztheti Önt. Néha egy teljes éjszakai pihenés után is fáradtan ébredhet.

Hogyan kezelje?
Legyen türelmes magához, amíg a legrosszabb szakasz elmúlik. Tartson gyakori szüneteket, és aludjon, amikor szüksége van rá. Kényeztesse magát egy masszázzsal. Maradjon otthon, és olvasson egy könyvet ahelyett, hogy intézkedne, jönne-menne. Lassítson le.

5. Immunrendszer zavarai
A menopauza az immunrendszert is megviseli. Miközben menopauzán megy keresztül, előfordulhat, hogy megjelenik az övsömör is. Az immunrendszer diszfunkciója miatt nagyobb minden fertőzésveszély.

Hogyan kezelje?
Az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a stressz csökkentése támogathatja az immunrendszert, megelőzve vagy enyhítve a hatásokat.

A legfontosabb, hogy mindig emlékeztesse magát: ezek a menopauza tünetei, és normálisak. A nők bármit képesek kezelni, ha tudják, mire számíthatnak. Gyakorolja a relaxációt, és legyen türelmes önmagához. A menopauza elsőre ijesztőnek tűnhet, de egy új kezdetet is hozhat.

 

 

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.