16+1 tipp a női ételekre – mit együnk az egészségünkért?

Az edamame-tól a papayáig

Az egészséges étkezés mindenki számára fontos. Bizonyos élelmiszerek ugyanakkor lényegesebbek egy nő, mint egy férfi számára. Ennek számos oka van, ezért nem véletlenül javasolnak a hölgyeknek bizonyos női ételeket. Lássuk, melyek ezek!

Az élelmiszerekben levő tápanyagok nagymértékben hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez. Egyes ételek azonban kimondottan a nők számára jótékonyak, az őket érintő problémák, betegségek esetén segítenek – például a törékenyebb csontok, a terhesség vagy az emlőrák veszélye miatt.

A „szuperételek” tápanyagokban gazdagok. Megóvják a szervezetet és hozzájárulnak megfelelő működéséhez, a kor előrehaladtával is.

Lássuk, melyek azok a női ételek, melyeket érdemes fogyasztani!

Fotó: 123rf.com

1.Edamame: az ízletes szójabab sok rostot, jó zsírt és ösztrogén-szerű összetevőt tartalmaz, vagyis izoflavonokat – utóbbiak a menopauza idején is jó szolgálatot tesznek, segítenek például a hőhullámok enyhítésében. Mellrák esetén azonban kerülni kell őket.

2.Kelkáposzta: e zöld levelekben rengeteg K-vitamint találunk, melyek a kalcium és a D-vitamin segítségével tartják erősen és egészségesen a csontokat. Egy adag ebből a remek női ételből a napi A- és C-vitamin szükséglet több mint 20 százalékát fedezi.

3.Spárga: jótékony női ételnek tartják, mert csontépítő K-vitamin van benne. Ha fél csészényit eszünk belőle, már a napi szükséglet harmadát elfogyasztottuk. Folsavban gazdag, amely segít megelőzni az olyan születési rendellenességeket, mint a nyitott gerinc.

4.Bab: sok-sok fehérjét tartalmaz, zsír nélkül, ráadásul rostban gazdag. Csökkenti a vérnyomást, a vércukrot és a szívverést – vagyis azokat a dolgokat, amelyek hozzájárulnak a szívbetegség kialakulásához.

5.Grapefruit: flavonoidok tömkelegét találjuk ebben a női ételnek tartott gyümölcsben, amely segít csökkenteni a stroke esélyét és a szívre is jótékony hatású. A narancs is jó, de a grapefruit kevesebb cukrot tartalmaz. Fontos azonban tudni, hogy egyes gyógyszerekkel nem alkot jó kombinációt, vagyis érdemes orvosunkkal egyeztetni, mielőtt fogyasztani kezdjük.

Fotó: 123rf.com

6.Cseresznye és bogyók: női ételnek tekinthetjük azokat a gyümölcsöket, melyek lila, piros és kék színben pompáznak. Flavonoidokat és antioxidánsokat egyaránt tartalmaznak, melyek megvédik a károsodástól az egészséges sejteket. Az áfonyafélék hozzájárulnak az agy frissen tartásához, ahogy idősödünk. Szükségünk van C-vitaminra is a kollagén építéséhez, vagyis arra a fehérjére, amely a bőrt feszessé és simává teszi.

7.Papaya: a pirosas-narancsos színű gyümölcs béta-karotint rejt, ugyanúgy, mint a répa, illetve likopint, melyet a paradicsomban vagy a dinnyében is megtalálunk. A likopin mérsékeli esélyünket a méhnyakrák és az emlőrák kialakulására.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.