5 dolog, ami a testtel történik – a karácsonyi túlevés hatása

Jobban tesszük, ha időben abbahagyjuk az evést…

Sokan hajlamosak arra, hogy az ünnepek alkalmával ne hallgassanak szervezetük jelzéseire – a karácsonyi túlevés több mint gyakori jelenség. Nemcsak a vonalaknak nem tesz jót azonban, a test is megszenvedi. Hogyan?

Amikor eljön a karácsony és az újév, a két ünnep és a közte levő időszak sokak számára egyenlő a túl sok evéssel. Az emberek jó része hajlamos arra, hogy ne hagyja abba a falatozást, bár már csak a szeme kívánja az ételt.

A túl sok élelmiszer behabzsolása, azaz a karácsonyi túlevés 5 féle előnytelen dolgot tesz a szervezettel. Érdemes átgondolni, megéri-e kockáztatni.

1.Kialakul a „kóma”, amelyet az evés okozott: az ünnepi finomságok úgy megülik a gyomrunkat, hogy lustává válunk a mozgásra. Tudományos magyarázata is van azonban annak, miért kerülünk a sokak által csak „kajakómaként” említett állapotba karácsonyi túlevés esetén.

Foto:pixabay.com

Amikor magas kalóriás, gazdag ételeket fogyasztunk, a testünk inzulint termel, de melatonin és szerotonin emelkedést is okoz – ezek a hormonok boldoggá tesznek bennünket, ám letargikus hangulatba is kerülhetünk. Ha a vacsora zsírban, cukorban és szénhidrátban gazdag, a szervezet több glükózt termel, amelyek gátolják az ún. orexin fehérjéket – ezek felelősek azért, hogy ébren legyünk

2.Gyomorégés alakulhat ki: a karácsonyi túlevés hatása sok esetben a gyomorégés – ahhoz, hogy megemésszük az ételt, a gyomrunk sósavat állít elő. Vagyis, minél többet eszünk, annál több savat termel a szervezet, hogy segítsen lebontani az ételt. Olykor a sav kimarja a gyomor belső felét vagy visszaszivároghat a nyelőcsőbe, s ettől gyomorégés jelentkezik.

Ez a panasz egyébként magas zsírtartalmú ételektől is előjöhet, melyeknek megemésztése időbe telik és hosszabb ideig tartózkodnak a gyomorban. Antacid alkalmazása segíthet a tünetek leküzdésében.

3.Kitágul a gyomor: bizony, a karácsonyi túlevés hatása ez is lehet. Szerencsére ez nem tartós – azt azonban nem árt tudni, hogy a gyomor nagyjából 1 liternyi étel tárolására képes, de ki tud tágulni szükség esetén, s így akár 3 litert is befogadhat evést követően.

Ugyanakkor, a karácsonyi túlevés hatására a gyomor nyomást fejt ki a körülötte levő szervekre. Emiatt igen kellemetlenül érezhetjük magunkat. Ha a gyomor tovább tágul, olyan reflex indulhat el, amely hányást eredményez. Így adja a tudtunkra, hogy már a kapacitása felett működik.

Foto:pixabay.com

4.Puffadás alakulhat ki: minden alkalommal, amikor élelmiszert veszünk a szánkba, egy kevés levegőt is nyelünk. Emellett, ha szénsavas üdítőket iszunk a karácsonyi túlevés keretében, minden gáz hozzájárul a felpuffadásunkhoz.

Nem jó ötlet az sem, ha túl gyorsan fogyasztjuk el az ételt, mert hosszabb ideig fogjuk emészteni s ez szintén kiválthat puffadást. Rágjuk meg az ételt jól, szánjunk időt arra a karácsonyi vacsorára.

5.Több kalóriát tárolunk: a karácsonyi túlevés sokszor jár hízással. A máj és a hasnyálmirigy enzimeket választ ki, melyek segítenek megemészteni a zsírokat, szénhidrátokat és fehérjéket. A bélfalon levő sejtek felszívják a cukrot, aminosavakat, zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat, majd a véráramon át a májba küldik. Ezután a máj átalakítja a tápanyagokat energiává, sejtjeink táplálása érdekében – a felesleges kalóriákat viszont, melyeket nem lehet energiaként hasznosítani, zsírként tárolja az ún. adipocitákban.

Ha a túlevés csak karácsonykor történik meg, még nem feltétlenül hízunk meg, de érdemes lejárni a sok ételt, amit elfogyasztottunk – egy séta segíthet az emésztésben!

Gluténérzékenyként a hétköznapi élet nem sétagalopp: minden nap meg kell tervezni előre a napi menüt, végig kell gondolni hol van lehetőség étkezni. A legnagyobb kihívást talán a különböző rendezvények és családi összejövetelek jelentik.

Gluténérzékenyek karácsonya: Amikor a buli, nem annyira buli

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php