Tudta, hogy egyes mentális fogyatékosságok és viselkedészavarok esetén jár az adókedvezmény?

Hogyan lehet igénybe venni?

Több tízezer forintos adókedvezmény is igénybe vehető súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek esetén – a kormányrendelet alapján ide tartoznak a mentális fogyatékosságok és viselkedészavarok is. Mit tehetünk, ha élni szeretnénk a lehetőséggel?

Jogszabály írja le, sőt 2019-től bővült is azoknak a köre, akik évi több mint 89 ezer forintos adókedvezményt igényelhetnek súlyos fogyatékosságnak tekinthető betegség esetén – kevesebben vannak tisztában azonban azzal: mely egészségügyi problémák tartoznak ebbe a kategóriába.

Fontos, hogy a fogyatékosság ténye a külön jogszabályban foglaltak szerint meg legyen állapítva.

Fogyatékosság állapítható meg annál, akinek intelligencia kvóciense a 70-es értéket nem éri el olyan teszten, melynek átlaga 100-nál van és standard deviációja 15.

A mentális és viselkedészavarok közé sorolható a közepes mentális retardáció, a közepes mentális retardáció enyhe viselkedésromlással, a közepes mentális retardáció markáns viselkedésromlással, a közepes mentális retardáció egyéb viselkedésromlással és a közepes mentális retardáció viselkedésromlás nélkül.

Fogyatékosságnak minősül a súlyos mentális retardáció, a súlyos mentális retardáció enyhe viselkedésromlással, a súlyos mentális retardáció markáns viselkedésromlással, a súlyos mentális retardáció egyéb viselkedésromlással, valamint a súlyos mentális retardáció viselkedésromlás nélkül.

egeszsegugy

Foto:123rf.com

Fogyatékosság állapítható meg annál is, akinél igen súlyos mentális retardáció esete áll fenn, de ide sorolható az igen súlyos mentális retardáció enyhe viselkedésromlással, igen súlyos mentális retardáció markáns viselkedésromlással, igen súlyos mentális retardáció egyéb viselkedésromlással, illetve az igen súlyos mentális retardáció viselkedésromlás nélkül.

A kedvezményre jogosult, akinek fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint megállapították.

Az alábbi linken a betegségekről részletesen is tájékozódhatunk: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0900335.KOR

Hogyan vehető igénybe a kedvezmény?

Az adókedvezmény a betegség fennállásától számítva kérvényezhető. Amennyiben valamely, mentális fogyatékossággal és viselkedészavarral élő ember, illetve az őt gondozó személy nem tudott a lehetőségről, a kedvezményt 5 évre visszamenőleg is igénybe lehet venni.

Az adókedvezmény igénybe vételéhez külön orvosi igazolást szükséges benyújtani. Ezt a háziorvos állítja ki a szakorvosi dokumentumok alapján – s egyben a betegség kezdő időpontját is megállapítja. Az adóhivatal ellenőrzi a dokumentumot, ezt követően az adókedvezményt kétféle módon lehet érvényesíteni.

Foto:pixabay.com

Amennyiben kedvezményre jogosultként év közben, a bérek fizetésénél kérjük azt, akkor a havi nettó fizetés növekedni fog – de visszaigényelhetjük az adóbevallásban is, így egy összegben írják jóvá az előző esztendőre vonatkozó támogatást.

-Havi összeg választása esetén a munkahelyen szükséges kitölteni egy adóelőleg-nyilatkozatot – ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról lehet letölteni (Adóelőleg-nyilatkozat az adott évi személyi kedvezmény érvényesítéséről – itt tölthető le:

file:///C:/Users/bucsu/Downloads/Szemelyi_kedvezmeny_nyilatkozat_2018.pdf).

A kitöltött papírt a munkáltatónak kell átadni.

Amennyiben az egyösszegű igénylést választjuk, az éves adóbevallásnál azt a részt kell megkeresnünk, amely leírja az Összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezményeket.

Írjuk be az adott esztendőre vonatkozó összeget a súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg sorában. A minden évben május 20-áig benyújtandó adóbevallásban tehát az előző évi adókedvezmény érvényesíthető.

Amennyiben mentális fogyatékosság és viselkedészavar esetén visszamenőlegesen igénylünk, s szükség van az önellenőrzésről szóló papírok kiöltésére, fontos odafigyelni arra, hogy mindig az adott évi összeget vegyük figyelembe.

A kormányrendelet alapján a látás- és hallási fogyatékosságok is ide tartozik. Mi a teendő, ha élni szeretnénk a lehetőséggel?

Tudta, hogy egyes látási és hallási fogyatékosságok után adókedvezmény jár Önnek?

Az adókedvezmény kapcsán azt sem árt tudni, hogy csupán saját betegségre lehet igénybe venni.

Akkor sem jár, ha több betegség áll fenn egyidejűleg, csak egy kedvezménnyel lehet számolni.

Fontos információ még, hogy mivel az adókedvezmény a személyi jövedelemadóra vonatkozik, az nyugdíj, GYES, illetve és KATA-s egyéni vállalkozás esetén nem kérhető.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php