Tudta, hogy egyes látási és hallási fogyatékosságok után adókedvezmény jár Önnek?

Hogyan lehet igénybe venni?

Több tízezer forintos adókedvezmény is igénybe vehető súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek esetén – a kormányrendelet alapján a látás- és hallási fogyatékosságok is ide tartozik. Mi a teendő, ha élni szeretnénk a lehetőséggel?

Jogszabály van róla, sőt 2019-től bővült is azoknak a köre, akik évi több mint 89 ezer forintos adókedvezményt igényelhetnek súlyos fogyatékosságnak tekinthető betegség esetén – kevesebben vannak tisztában azonban azzal: mely egészségügyi problémák tartoznak ebbe a kategóriába.

Egyes látási és hallási fogyatékosságok után jár az adókedvezmény. A jogszabály pontosan meghatározza ezek jellemzőit, illetve mértékét.

Fogyatékosság állapítható meg annál az embernél, akinek hallásküszöbértéke a beszédfrekvenciákon mindkét fülön 60 dB felett van.

Súlyos hallási fogyatékosságnak tekinthető, akinél az alábbi esetek állnak fenn: vezetéses típusú és idegi eredetű hallásvesztés; kétoldali vezetéses hallásvesztés; vezetéses hallásvesztés; kétoldali idegi hallásvesztés; idegi hallásvesztés; kétoldali, kevert típusú hallásvesztés; kevert típusú hallásvesztés; egyéb hallásvesztés; ototoxikus hallásvesztés; időskori nagyothallás; idiopathiás, hirtelen bekövetkezett hallásvesztés; süketnémaság.

Foto:mindenamihallas.hu

Súlyos látási fogyatékosságnak tekinthető a vakság és csökkentlátás, a vakság mindkét szemre; az egyik szem vaksága és csökkentlátás a másik szemen; csökkentlátás mindkét szemen; valamint a nem osztályozott látásvesztés mindkét szemen.

Fogyatékosság állapítható meg annál, akinek látóélessége megfelelő korrekcióval mindkét szemén legfeljebb 5/70, vagy az egyik szemén legfeljebb 5/50, a másik szemén 3 méterről olvas ujjakat; vagy az egyik szemén legfeljebb 5/40, a másik szemén fényérzékelés nincs, vagy a másik szeme hiányzik; akinek közeli látásélessége rövidlátás esetén Csapody V., vagy annál rosszabb, vagy akinek látótere mindkét oldalon körkörösen 20 foknál szűkebb.

Abban a kérdésben, hogy a szürkehályog műtéttel mennyire orvosolható a látás, a megyei, illetve fővárosi vezető szemész szakorvos állásfoglalását tekintik irányadónak.

Az adókedvezményre az a személy jogosult, akinek műtéti gyógyítását a szakorvos nem tartja indokoltnak, ugyanis a műtéti beavatkozástól nem várható állapotjavulás.

Foto:123rf.com

Fogyatékosság állapítható meg annál is, aki önerőből nem képes tömegközlekedési eszközt igénybe venni, mert a megállóhelyek megközelítése, a járműre történő fel- és leszállás, egy szokásos méretű kézipoggyász vitele, a lépcsőn szokásos módon történő fel- és lelépkedés számára rendkívüli nehézséget vagy megoldhatatlan feladatot jelent, és/vagy nem képes tartós állásra, fogódzkodásra, kapaszkodásra; illetve rászorul a testközeli és testtávoli segédeszközök (például kerekesszék, lépcsőlift, lépcsőmászó szerkezet, személyemelő, kádbeemelő, művégtag, járógép, két mankó vagy bot, gördülő járóka vagy járókeret) állandó, szükségszerű használatára.

A kedvezményre jogosult, akinek fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint megállapították.

Az alábbi linken a betegségekről részletesen is tájékozódhatunk: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0900335.KOR

 

Hogyan vehető igénybe a kedvezmény?

Az adókedvezmény a betegség fennállásától számítva kérvényezhető, a gyógyulásig. Amennyiben valamely, látási- vagy hallási fogyatékossággal élő ember nem tudott a lehetőségről, a kedvezményt 5 évre visszamenőleg is igénybe veheti.

Az adókedvezmény igénybe vételéhez külön orvosi igazolást szükséges benyújtani. Ezt a háziorvos állítja ki a szakorvosi dokumentumok alapján – s egyben a betegség kezdő időpontját is megállapítja. Az adóhivatal ellenőrzi a dokumentumot, ezt követően az adókedvezményt kétféle módon lehet érvényesíteni.

Fotó: 123rf.com

Amennyiben kedvezményre jogosultként év közben, a bérek fizetésénél kérjük azt, akkor a havi nettó fizetés növekedni fog – de visszaigényelhetjük az adóbevallásban is, így egy összegben írják jóvá az előző esztendőre vonatkozó támogatást.

Havi összeg választása esetén a munkahelyen szükséges kitölteni egy adóelőleg-nyilatkozatot – ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról lehet letölteni (Adóelőleg-nyilatkozat az adott évi személyi kedvezmény érvényesítéséről

– itt tölthető le

A kitöltött papírt át kell adni a munkáltatónak.

Amennyiben az egyösszegű igénylést választjuk, az éves adóbevallásnál azt a részt kell megkeresnünk, amely leírja az Összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezményeket.

Írjuk be az adott esztendőre vonatkozó összeget a súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg sorában. A minden évben május 20-áig benyújtandó adóbevallásban tehát az előző évi adókedvezmény érvényesíthető.

Amennyiben látási- vagy hallási fogyatékosság esetén visszamenőlegesen igénylünk, s szükség van az önellenőrzésről szóló papírok kiöltésére, fontos odafigyelni arra, hogy mindig az adott évi összeget vegyük figyelembe.

Az adókedvezmény kapcsán azt sem árt tudni, hogy csupán saját betegségre lehet igénybe venni.

Akkor sem jár, ha több betegség áll fenn egyidejűleg, csak egy kedvezménnyel lehet számolni.

Fontos információ még, hogy mivel az adókedvezmény a személyi jövedelemadóra vonatkozik, az nyugdíj, GYES, illetve és KATA-s egyéni vállalkozás esetén nem kérhető.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php