Partidroggal kezelt trauma: segíthet az ecstasy?

A poszttraumás stressz kezelésében jól alkalmazható az ecstasy, vélik amerikai kutatók.

Amerikai szakemberek egy kis, 20 fős csoporton végzett kísérleteik eredménye nyomán úgy vélik, a poszttraumás stressz kezelésében jól alkalmazható lehet az egyelőre csak partidrogként ismertebb ecstasy. A vegyület előnye a kísérletet végző kutatók szerint az, hogy jelentősen csökkenti a félelemérzetet, így az éppen egy jelentősen traumatikus élmény feldolgozására képtelen páciens számára nagy segítséget jelenthet a hatása.

A poszttraumás stressz általában egy komoly megrázkódtatás, erőszakos cselekmény vagy halálos baleset, háborús élmény feldolgozására való képtelenséget jelöli, a bénultság pedig a félelmekkel való konfrontációt, ami a terápia egyik jelentős lépése teszi igen nehézzé. Az ecstasy klinikai alkalmazása azonban nagymértékben segítheti ezért a szakemberek szerint a traumatikus élmények várva várt feldolgozását.11050A Journal of Psychopharmacology szaklapban megjelent tanulmány szerint a kis csoportban tizenketten ecstasy tartalmú készítményt kaptak a terápia alatt, míg nyolcan placebot. A tizenkét ecstasyt is használó poszttraumatikus stressztől szenvedő résztvevő két hónapon belül jelentős előrelépéseket volt képes megtenni a bénító lelki gyötrelmek leküzdése terén, míg a placebo kiegészítő kezelést kapottak közül csupán ketten voltak erre képesek.

Az amerikai kutatók szerint az eredmények nagyon bíztatóak, de mielőtt elhamarkodottan ítélnének az ecstasy terápiás hasznával kapcsolatban még további, nagyobb csoportokon végzett vizsgálatokat is végrehajtanak – hamarosan el is kezdődik az első ilyen próba, immár egy 40 fős, katonákból álló csoport részvételével.

Forrás: