Ezek lehetnek a hereduzzanat okai

A hereduzzanat gyakran jelentkező tünet, melynek hátterében legtöbbször valamilyen jóindulatú elváltozás áll, ám olykor rosszindulatú tumort is jelezhet.

Dr. Csemez Imrét, az Ultrahangközpont radiológusát a panasz vizsgálatáról és diagnosztikájáról kérdeztük.

 

A hereduzzanat hátterében számos kórkép állhat, beleértve a sérülést, a fertőzést, vagy a heredaganatot is. A megduzzadt herék nagyobbnak tűnnek, vörösek vagy fényesek lehetnek. Előfordulhat, hogy a páciens a heretájékon csomót is észlel, de a duzzanat csomó nélkül is jelentkezhet. Általában a tünet csak az egyik oldalon jelentkezik, bár olykor mindkét here érintett lehet.

Férfi meddőség – a here ultrahang is segíthet megtudni az okát

A hereduzzanat okai

Fertőzés: a herék és a mellékhere néha megfertőződhet, mely fájdalmat és duzzanatot okozhat. Jellemzője, hogy fájdalmas, hirtelen kezdődik és gyorsan rosszabbodik. Érdekesség, hogy ez a kórkép tuberkolózis részjelensége is lehet.

Folyadék felhalmozódása: sérülés vagy fertőzés folyadék felhalmozódását okozhatja a herék körül, fájdalmas duzzanatot okozva. Ezt hydrokelének nevezik.

Herevisszér-tágulat: a herevisszér-tágulat a here vénák varikózus tágulatát jelenti, mely hereduzzanatot és fájdalmat okozhat, ráadásul a gyermeknemzést is negatívan befolyásolhatja.

Trauma: ütés vagy egyéb sérülés is okozhat hereduzzanatot, illetve fájdalmat. Súlyossága annak függvénye, hogy a herék épek maradtak-e vagy megrepedtek.

Daganat: a heredaganat a herék duzzadását és kemény tapintását okozhatja, mely gyakran fájdalom nélkül jelentkezik.

Mellékherevízsérv: a ciszták, vagyis folyadék tartalmú képletek közvetlenül a herék felett vagy mögött alakulhatnak ki.

Herecsavarodás: a heretorzió sürgős orvosi ellátást igénylő állapot, hiszen az ondózsinór csavarodása komoly vérellátási zavart okoz. Tünetei között az adott oldali here fájdalma és duzzanata szerepel.

Fotó:123rf.com

A hereultrahang szerepe

A hereultrahang egy non-invazív, gyors és fájdalommentes vizsgálati módszer. A herék ultrahang vizsgálata leggyakrabban fájdalom, duzzanat vagy csomó esetén indokolt – mondja dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa.

Az ultrahang során a radiológus alaposan megvizsgálja a heréket, a mellékherét, valamint az itt lévő ereket és lágyrészeket, és megpróbálja kideríteni, mi is okozza a herék duzzanatát, esetleges fájdalmát. Maga a vizsgálat kb. 15 percet vesz igénybe, és mivel valós idejű képet mutat, a probléma forrására már az ultrahang vizsgálat során fény derülhet.

 

Forrás: Ultrahangközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.