Nincs egészséges felnőtt feldolgozatlan gyerekkorral

Tapasztalatok sora igazolja, ha valaki megismeri, megérti és feldolgozza a gyermekkorát, annak az élete is kiegyensúlyozottabb, sikeresebb lesz.

Ilyen szándékkal született Dr. Berentés Éva PhD legújabb könyve, Mindenható gyermekkor címmel. Dr. Berentés Éva egyetemi oktatóként, terapeutaként is azt tapasztalta, hogy az emberi kapcsolatok visszatérő konfliktusai, kudarcai, életválságok, de sokszor a betegségek hátterében is a feldolgozatlan gyermekkor munkál. Annak feltárása vagy feldolgozása nélkül pedig sem egy terápiában, sem az életben nem lehet tovább lépni.

Az érzéseink elnyomhatók, testünk gyógyszerekkel megtéveszthető, de a lelkünk soha nem felejt és előbb-utóbb benyújtja a számlát” – hangsúlyozta a szembenézés fontosságát Berentés Éva, aki a belső munkához ad segítséget Mindenható gyermekkor című könyvével.

ősz, időjárás, napsütés, hinta, gyerek

Fotó: 123rf.com

A kötet bemutatja a születés kihatását a felnőtt életre, a magzati korban és a születés során szerveződő ún. Coex élményeket. Összefoglalja az életünk első, döntő jelentőségű hat hónapját, benne a kötődés, az ősbizalom kialakulását, az anya, illetve az apa szerepét, a leggyakoribb fejlődési traumákat, és azok lehetséges következményeit. Bemutatja a mérgező és az érzelmileg éretlen szülők típusait, és természetesen azt is, hogy az ő nevelési módszereik hogyan hatnak a gyermeki személyiségfejlődésre. Röviden összefoglalja a szülőkkel való kapcsolat gyógyításának szükségességét, és a javasolt módszereit.

„A feldolgozást nem segíti a szülők hibáztatása, számonkérése, vagy a megbüntetésük iránti igény, mert eltereli a figyelmet, nem hoz megoldást, ellenben rombolja, mérgezi az életvezetést. A gyógyulás útja mindig a felismerés, a megértés és a belátás”  – hangsúlyozza a szerző, kiegészítve azzal a javaslattal, hogy amíg lehetséges, mindenki ismerje meg, az ő szülei honnan érkeztek, hogyan élték meg a saját gyermekkorukat, mit hoztak a szülői szerepükbe.

Mindenható gyerekkor

A könyv

„Magyarországon még ma is nagy hagyományai vannak a szigorú, poroszos nevelésnek. Bár a hasznosságát soha egyetlen kutatás sem igazolta, a szigorú, tekintélyelvű nevelés mélyen beágyazódott a közgondolkodásba. Azt azonban kutatási tények sora bizonyítja, hogy károsan hat a gyermeki személyiségfejlődésre, és nemcsak az egyéni érettség, kreativitás, és személyes „jóllét” kialakulását akadályozza meg, hanem egy társadalom „hangulatát” is rontja.” – emelte ki egyik fejezetének témáját a szakértő, aki elárulta, a könyve egy teszttel indul, amely elrepíti az olvasót a gyerekkorába. S ha azokra a kérdésekre őszinte választ ad, az megmutatja, kell-e foglalkozni a gyermekkorral, és ha igen, akkor melyek azok a gyermekkori élmények, amelyek máig hatással vannak, illetve lehetnek a felnőtt életvezetésére.

Olvasd el ezt is!

Zsiga Melinda nem engedte, hogy meggyötörje az élet – Szörnyű gyerekkor, csodás sportsikerek

Forrás: Napidoktor.hu