Traumák gyógyítása – Mi az EMDR-terápia, és hogyan működik?

Az  Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) – szemmozgásos deszenzitizálás és újrafeldolgozás egy olyan pszichoterápiás módszer, amelynek célja, hogy segítsen enyhíteni a traumatikus emlékekkel és az emlékhez kapcsolódó negatív hiedelmekkel kapcsolatos stresszt. 

Hogyan működik?

Az EMDR mögött álló idegtudomány még mindig kialakulóban van, ezért a tudósok még nem tudják pontosan, mi történik az agyban. Egy kialakulóban lévő elmélet azonban arra összpontosít, hogy az emlékek hol tárolódnak az agyban.

Elméletileg így működik: A testünkhöz hasonlóan az elménk is arra van tervezve, hogy természetes módon gyógyítsa önmagát. A gyógyító mechanizmusok többnyire alvás közben játszódnak le, különösen a REM (rapid eye movement) alvás során, ahol az érzelmi feldolgozás és az emlékezet konszolidációja történik.

Ha azonban egy esemény túlságosan nyomasztó vagy traumatikus az egyén számára a feldolgozáshoz, mint például a gyermekkori bántalmazás vagy elhanyagolás miatti ismételt szorongás, az alvás alatti feldolgozás nem elegendő, és az emlék feldolgozatlan marad.

A fel nem dolgozott emlékek az agy érzelmi emlékezeti részében – a limbikus rendszerben – tárolódnak, nem pedig a kéregben, ahol az emlékeket a nyelv segítségével tároljuk. Ha a limbikus rendszerben tárolódnak, az emlékek könnyen kiválthatók, ami azt eredményezi, hogy a személy ismételten aktiválja az érzelmi stresszt és az emlékhez kapcsolódó negatív hiedelmeket.

Ha például valakinek szerencsétlen gyermekkori bántalmazás a múltja, akkor zavaró emlékei lehetnek a bántalmazásról és az általa létrehozott elfojtott hiedelmekről, mint például “gyenge vagyok” és “nem vagyok szerethető”. Felnőttként, amikor hallják, hogy valaki felemeli a hangját, az olyan érzelmi reakciót válthat ki, amely az emlékekhez és a gyengeségükről és szeretetlenségükről szóló hiedelmekhez kapcsolódik. És valószínűleg úgy fognak cselekedni, hogy ezt a hiedelmet tükrözzék.

Foto:123rf.com

Az EMDR terápia olyan szemmozgásokat használ, mint például a REM alvás során, hogy segítsen felszabadítani egy érzelmi emléket a limbikus rendszerből, hogy az az agy nyelvi központjában tárolódhasson, ahol inkább egy múltbeli esemény semleges emlékévé válhat. Az EMDR-terápia után az emlék még mindig jelen van, de kevésbé nyomasztó, és egy múltbeli esemény semleges emlékeként tárolódik, amit a terapeuta segítségével összekapcsolnak olyan pozitív eseményekkel, amelyek az emlékhez társulnak.

Az EMDR viszonylag új terápiás technika, melynek első változatát 1989-ben írta le dr. Francine Shapiro amerikai pszichológusnő.

Mi történik egy EMDR terápiás ülés során?

Az EMDR-terápia a beszélgetéses terápia és a szemmozgások kombinációjából áll.

 

A terapeuta megkéri a pácienst, hogy idézze fel a traumatikus eseményt teljes részletességgel, a hozzá tartozó képekkel, hangokkal, szagokkal, gondolatokkal, érzelmekkel és valamennyi testi érzéssel együtt. Ezután veszi kezdetét a feldolgozási folyamat. A traumát elszenvedett személy a traumatikus eseményre való visszaemlékezéssel egy időben elterelő ingereket kap. Ezek lehetnek vizuális, kétoldali szemmozgásokat kiváltó ingerek, vagy felváltva mindkét fülbe adott auditív ingerek, illetve taktilis, kézre, lábra vagy más restrészre adott érintéses stimulációk. A traumatikus eseményre való visszaemlékezés és a kétoldali (bilaterális) stimuláció kombinációja több gondolatot és képet aktivál, sőt, olykor érzelmeket és testi érzeteket is. Egy-egy bilaterális ingerlési sorozatot követően a terapeuta megkérdezi, mi az, ami éppen megjelent, felszínre került a páciens belső folyamataiban. A stimuláció egészen addig folytatódik, míg a traumatikus élményre való visszaemlékezés már nem jelent megterhelést.  Ekkor az érzelmi töltését vesztett emlék újraintegrálódik a személyes élettörténetbe, a traumát elszenvedett személy mély megnyugvást, gyakran megkönnyebbülést él át. Ilyenkor előfordulhat, hogy erőteljes érzelmi reakciók jelennek meg, ezek azonban többnyire átmeneti jellegűek, és maguktól elmúlnak. Ha ez nem következik be, akkor a következő terápiás ülésen ezekkel folytatható a terápiás munka.

 

Foto:pixabay.com

Kiknek haszos az EMDR terápia?

Az EMDR bizonyítottan nagyon hatékony a traumák gyógyításában, és gyakran lényegesen rövidebb idő alatt is eredményt hoz, mint a beszélgetéses terápia. A kliensnek azonban nyitottnak kell lennie az intenzív érzések és zavaró gondolatok átélésére, amelyek az ülések során felmerülhetnek.

Sikeresen alkalmazták már kezelésre:

 • Szorongás és pánikrohamok
 • Fóbiák
 • Krónikus betegségek és egészségügyi problémák
 • Depresszió és bipoláris zavarok
 • Függőségek
 • Düh
 • Fájdalom (beleértve a fantomfájdalmat is)
 • Teljesítményszorongás
 • Alvászavarok
 • Értéktelenség érzése és alacsony önértékelés
 • Szexuális támadásból, erőszakból és bántalmazásból eredő trauma
 • Pszichózis
 • PTSD és CPTSD
 • Evészavarok

Források: emdr.hu, www.emdr-europe.com, www.emdria.org

 

Forrás: