Minden kilencedik újságíró cukorbeteg

Újságírók egészségét mérték föl a Magyarország átfogó egészségügyi szűrőprogramja keretében a MUOSZ egészségnapján a Wörwag Pharma támogatásával.

„A szakma egészségi állapota szerencsére elég jónak mondható az egészségnap tapasztalatai alapján, de az is kiderült, hogy a cukorbetegség és szövődményeinek szűrésére érdemes több figyelmet fordítani” – mondta el dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója a vizsgálati eredmények alapján.

A szűrésen szív és érrendszeri (pl. vérnyomás, koleszterin, vércukor stb.), tűdőgyógyászati (pl. légzésfunkció, véroxigén szint stb.), szemészeti, testanalízis (pl. derék-csípő arány, testzsírtömeg-, vázizomtömeg-, hasi zsírfelületmérés stb.) vizsgálatokat végeztek. Felmérték az újságírók hallását, látását is. Ebben a körben kaptak helyet a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődményeként jelentkező neuropathia vizsgálatok is. Ezek azért nagyon fontosak, mert a szenzoros neuropathia következtében éppen a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy esik ki teljesen, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. Vagyis a betegek célzott szűrések nélkül vagy nem veszik észre a bajt, vagy esetleg félreértelmezik a panaszokat. Végül, de nem utolsó sorban a résztvevők képet kaptak fizikai aktivitásuk szintjéről is. A szűrésen 134 fő vett részt.

Az eredmények összesítése alapján megállapították, hogy a résztvevő újságírók körében az országos átlaghoz képest ritkábban van jelen az elhízás és a dohányzás, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a szűrést még mindig inkább az egészségtudatos emberek látogatják. Ehhez képest a magas vérnyomást vagy a cukorbetegséget az országos átlagnak nagyjából megfelelő mértékben mutattak ki a vizsgálatok, ami alátámasztja, hogy még az egészségükre odafigyelő embereknek is érdemes szűrésen részt venniük. Az eredmény azért is elgondolkoztató, mert az ismert cukorbetegek száma hazánkban 6-700 ezerre tehető, de e szűrés és más felmérések tanúsága szerint a lakosság 10%-a cukorbeteg. Vagyis még mindig nagyon magas a fel nem ismert cukorbetegek aránya. A neuropathia gyanú is sok esetben felmerült: a szűrésen résztvevők közül minden 6. ember tapasztalt már valamilyen neuropathia tünetet: például végtagjaiban égő érzést, bizsergést vagy zsibbadást.

shutterstock_12439906

A szűréseken való rendszeres részvétel bizonyos életkor felett életet menthet. Ezért támogatja évek óta a Wörwag Pharma a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” elnevezésű rendezvénysorozatot. – hangsúlyozta dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója.  – „Azért fontos az ilyen kezdeményezés, mert motivációt jelenthet azok számára, akik önmaguktól nem indulnának el állapotuk felmérésére, ha nincs konkrét panaszuk. Azonban a legtöbb betegségnél azelőtt lehet igazán hatékonyan beavatkozni, mielőtt a panaszok jelentkeznének.”

A diabéteszes neuropathia célzott szűrések nélkül nehezen észrevehető betegség. Pedig a cukorbetegek mintegy 30%-át, hazánkban legalább 240 ezer embert érint. A neuropathiának ez a típusa nemcsak az idegrostok károsodását okozza, hanem többek között szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet. A neuropathiás cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint a szövődmény által nem érintett diabéteszesek között, amelyen segíthet a korai felismerés és a helyes kezelés. A Wörwag Pharma évek óta támogatja az egészségprogram mellett a szakszerű ellátást biztosító rendelők működését is. Eddig 13 ilyen intézmény megnyitásához és működtetéséhez nyújtott segítséget. Ennek következtében 2014 végére az ország neuropathia centrumaiban vizsgált páciensek száma elérte a 7000-t, szemben a 2009-es 3300 fővel. A fővároson kívül is elérhető már a szakszerű diagnózis és kezelés: Szekszárdon, Nyíregyházán, Szegeden, Győrött, Debrecenben és Pécsett is.

Forrás: