Majomhimlő – Kevesebb szexre int a WHO

A WHO vezetője a meleg és biszexuális férfiaknak tett javaslatot a majomhimlő visszaszorítása érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a majomhimlő-megbetegedések „túlnyomó többsége” olyan férfiaknál jelentkezik, akik férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot. Ezért Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet főigazgatója azt javasolta a kockázati csoportba tartozó férfiaknak, hogy ha lehet, csökkentsék a szexpartnereik számát.

„Ez egy olyan járvány, amit meg lehet állítani, ha az országok, közösségek és egyének megfelelően tájékozódnak, komolyan veszik a kockázatot, és megteszik a szükséges lépéseket a fertőzés megállítása és a kiszolgáltatott csoportok védelme érdekében” – mondta a főigazgató szerdán a CNN beszámolója szerint. – „Ennek legjobb módja a megfertőződés kockázatának csökkentése. Ez azt jelenti, hogy biztonságos döntéseket kell hozni saját magunkra és másokra nézve. A férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiak számára ez jelenleg magában foglalja a szexuális partnerek számának csökkentését, az új partnerekkel való szex átgondolását, valamint az új partnerekkel való kapcsolattartási adatok cseréjét, hogy szükség esetén ez nyomon követhető legyen.”

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

A főigazgató emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a fertőzés kockázatának csökkentése mellett fontos az emberi jogok védelme is.

„A megbélyegzés és a diszkrimináció éppen annyira veszélyes lehet, mint bármelyik vírus” – tette hozzá.

A majomhimlő nem számít nemi úton terjedő betegségnek, de az eddigi adatok szerint a szex erősen növeli a megfertőződés kockázatát – bármilyen nemű emberek között történjen is. A megfertőződéshez közeli fizikai kontaktus kell, például bőrfelületek érintkezése, de akár attól is megfertőződhet valaki, ha fertőzött ember után használ egy lepedőt.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Tudod, mi a különbség a bárányhimlő és a majomhimlő között? – Mutatjuk!

Forrás: Napidoktor.hu