Rendkívüli – A WHO vészhelyzetet hirdetett a majomhimlő miatt

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlő miatt – írja a BBC. Ez a legmagasabb készültségi fokozat, amit az Egészségügyi Világszervezet kiadhat.

A döntést azzal indokolják, hogy hirtelen világszerte nagyon kiugrott a fertőzések száma. Hetvenöt országból összesen tizenhatezer esetről tud jelenleg a szervezet, és öt haláleset köthető a betegséghez – számol be a 24.hu.

“Olyan fellángolásának vagyunk tanúi, amely világszerte gyorsan terjed olyan új fertőzési módokon keresztül, amelyekről még túl keveset tudunk, és kimerítik a nemzetközi egészségügyi szabályozás kritériumait. Tisztában vagyok vele, hogy nem volt könnyű vagy egyértelmű döntés, és a (bizottság) tagjai igen eltérő nézeteket képviselnek a kérdésben” – mondta el Dr. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezérigazgatója.

Habár a majomhimlő már évtizedek óta jelen van Közép- és Nyugat-Afrika egyes részein, eddig nem okozott nagyobb járványt az afrikai földrészen kívül. A hatóságok csak idén májusban figyeltek fel az európai, észak-amerikai és ázsiai fertőzési hullámokra. A globális közegészségügyi vészhelyzet kihirdetése azt jelenti, hogy a fertőzés más országokra is átterjedhet, ezért összehangolt nemzetközi válaszlépéseket igényel.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

A WHO korábban a koronavírus-járvány 2019-es, a latin-amerikai zikavírusjárvány 2016-os és a nyugat-afrikai ebolajárvány 2014-es kitörését követően, valamint a poliovírus okozta gyermekbénulás ellen jelenleg is folyó küzdelem miatt hirdetett globális vészhelyzetet. Jelenleg csak két hasonló súlyú egészségügyi vészhelyzet van érvényben: a még mindig tartó koronavírus-világjárvány, és a gyermekbénulás felszámolásáért folytatott harc.

A szakértő elmondta, a bizottság nem tudott megegyezésre jutni az ügyben, hogy globális veszélyhelyzetnek minősítse-e a majomhimlő-járványt, ő mint elnök jutott arra a döntésre, hogy a szervezet kiadja a nyilatkozatot, mivel a gyors terjedés miatt valóban nemzetközi szinten aggasztó a helyzet. Ez volt az első alkalom, hogy az ENSZ egészségügyi szervezetének vezetője ilyen döntésre kényszerült.

A veszélyhelyzet bejelentésére azért volt szükség, mert ez lehetővé teszi a vírus terjedésének mérséklésére irányuló törekvések megvalósítását, valamint a vakcinák fejlesztését, nemzetközi pénzügyi források biztosítását. A múltbeli hasonló nyilatkozatok azonban vegyes eredménnyel jártak, mert az ENSZ egészségügyi világszervezetének nincs hatalma a gyakorlatban is rábírni az országokat a közös cselekvésre.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Ezekben a testnedvekben is megtalálták a majomhimlő vírusát

Forrás: Napidoktor.hu