Ezért terjed a majomhimlő

Mi vár ránk megint? Meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy évekig velünk marad a majomhimlő vírus és világszerte komoly járványt okoz, akárcsak a covid? Egyáltalán, miért terjed ilyen gyorsan? Válaszol a virológus.

Egyre csak nő a majomhimlős esetek száma, már több mint ötven országban van jelen a vírus. Vajon meddig marad még velünk? Egy újabb, évekig tartó járványra kell számítanunk? Vagy lecseng néhány hónap alatt, és utána akár évtizedekre eltűnik a kórokozó a mostani fellángolás után? A Ripost kérdéseire dr. Rusvai Miklós válaszolt.

“Nagyon nehéz megjósolni, hogy mire számíthatunk a majomhimlővel kapcsolatban. Én azt gondoltam, hogy már ennyi eset sem lesz, mint amennyi most van” – mondta a virológus.

Mint ismert, május 7-én fedezték fel és május 14-én diagnosztizálták biztosra az első esetet, tehát kevesebb, mint két hónap alatt harapódzott el ennyire a vírus.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

„Ha másfél hónapja kérdezik, akkor azt mondtam volna, hogy lesz összesen száz eset, de most úgy tűnik, hogy nem így van” – tette hozzá a professzor.

Emiatt terjed a vírusfertőzés

A virológus elárulta, hogy szerinte miért terjed ilyen iramban a majomhimlő vírus.

Nagyon furcsállom, hogy az emberek nem járványtudatosabbak. Azt hihetnénk, hogy a majomhimlővel kapcsolatos híradások után majd mindenki óvatosabb lesz, aki potenciálisan fertőződhet. Nem így van, és ennek tudható be, hogy továbbra is terjed a vírusfertőzés, és egyre inkább terjed.

Olvasd el ezt is!

Majomhimlő – Meredeken emelkedik a betegek száma Magyarországon

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.