Ezekben a testnedvekben is megtalálták a majomhimlő vírusát

Egy friss kutatás szerint a majomhimlő számos testnedvben jelen lehet, ez átírhatja azt, amit eddig a fertőzési lánccal kapcsolatban ismertünk – írja a Study Finds.

A Eurosurveillance szaklapban megjelent tanulmány szerint spanyol kutatók magas vírusterhelést fedeztek fel nyálban, ondóban, vizeletben és más testnedvmintákban, amelyek igazolt majomhimlős betegektől származtak. Az elmúlt hat hónapban több mint 9000 majomhimlős esetet jelentettek világszerte.

Eddig a kutatók úgy tudták, hogy a vírus terjedésének fő módja a fertőzött páciens bőrén jelentkező elváltozásokkal való közvetlen érintkezés. Akkor is terjedhetett a vírus, ha valaki olyan felülettel érintkezett, amivel az elváltozásos testrész is. Nem világos azonban, hogy a majomhimlő átjut-e emberről emberre olyan testnedveken keresztül, mint például a vér és az ondó – számol be a 24.hu.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

Az új tanulmány 12, majomhimlővel igazolt beteg különböző biológiai mintáit vizsgálta. A diagnózis felállításakor az orvosok magas vírus-DNS-terhelést találtak minden egyes páciens bőrelváltozásaiban. A kutatók felfedezték, hogy mind a 12 beteg nyálában magas volt a vírusterhelés. E vizsgálat előtt csak egy tanulmány találta meg a vírust egyetlen majomhimlős beteg nyálában. A kutatócsoport arra is rájött, hogy vannak vírusmaradványok a rektális, nazális, sperma- és székletmintákban is.

Esetlegesen ezekben a mintákban korábban is sikerült már kimutatni a vírus jelenlétét, ugyanakkor ez az első olyan kutatás, ami bizonyítja: gyakran, nagy mennyiségben található meg nyálban, vizeletben, ondóban és vérben a vírus.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Majomhimlő – Meredeken emelkedik a betegek száma Magyarországon

Forrás: Napidoktor.hu