Rendkívüli ülés WHO-nál – Egyre jobban fenyeget a majomhimlő

Újabb rendkívüli ülést tűztek ki a majomhimlő miatt, miután a megbetegedések száma világszerte meghaladta a 6000-et.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újból összeül, hogy újragondolja, hogy a majomhimlő súlyos közegészségügyi vészhelyzetnek minősül-e, miután 58 országból több ezer fertőzést jelentettek – számol be a Ma.hu.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója szerdán újságíróknak elmondta, hogy a szervezet sürgősségi bizottsága még ebben a hónapban összeül, hogy megvitassa a ritka vírust, annak ellenére, hogy júniusban arra a következtetésre jutottak, hogy a majomhimlő nem minősül “nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek”.

“A majomhimlővel kapcsolatban továbbra is aggasztó a vírus kiterjedése és terjedése” – mondta, hozzátéve, hogy a WHO munkatársai “követik az adatokat”, és hogy a bizottság július 18-ig összeül, hogy a járvány kitörésének alakulásáról szóló friss adatkat elemezze.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

Bár Tedros megjegyezte, hogy “a tesztelés továbbra is kihívást jelent”, és “nagy valószínűséggel” nagyszámú fertőzés marad felderítetlenül, hozzátette, hogy világszerte 6000 esetet regisztráltak. Mostanra 58 országban észlelték a fertőzéseket, amelyek május óta megduplázódtak.

A jelenlegi járvány epicentruma továbbra is Európa, amely a világszerte ismert esetek mintegy 80%-át teszi ki – folytatta a WHO vezetője, aki arra is figyelmeztetett, hogy a vírus, amely a kontinens néhány országában endémiás, elérte az eddig nem érintett afrikai országokat.

A WHO nem javasolt tömeges oltásokat a majomhimlő ellen, ehelyett a vírus fokozott megfigyelését javasolta, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak segítsen a vírus diagnosztizálásában és kezelésében. Ennek ellenére az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és más országok tisztviselői felkészültek az oltások kiosztására, és a Fehér Ház célja, hogy az év végéig közel 2 millió adagot osztanak ki.

A majomhimlő vírusa fertőzött emberekkel, testnedveikkel vagy más szennyezett anyagokkal való szoros érintkezés útján terjedhet. A kezdeti tünetek közé tartozik a láz, fej- és izomfájdalom, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és kimerültség, és bár a legtöbb fertőzés súlyos betegség nélkül lezajlik, a vírus az esetek kis százalékában halálos kimenetelű.

Olvasd el ezt is!

Aggódik a majomhimlő miatt a WHO főigazgatója – Veszélyben a gyerekek

Forrás: Napidoktor.hu