Aggódik a majomhimlő miatt a WHO főigazgatója – Veszélyben a gyerekek

Az első eset májusi felfedezése óta 3400 majomhimlős beteget találtak, egyikük pedig bele is halt a fertőzésbe.

A WHO jelenleg is vizsgálja a kitörésben megfertőzött gyerekek esetét: Nagy-Britannia mellett Spanyolországban és Franciaországban is előfordultak esetek. Egyetlen gyermeket érintő eset sem volt súlyos. A WHO adatai szerint az esetek száma egyre nő, ezért szigorítani kell az érintett országokban a felügyeletet – írja a Sky News nyomán az InfoStart.

“Aggódom a tartós terjedés miatt, mert ez azt sugallja, hogy a vírus tartósan jelen van a közösségekben és átterjedhet a magas kockázatú csoportokra, köztük gyermekekre, immunhiányos betegekre és terhes nőkre – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

A WHO már részletes útmutatást adott ki a járvány kitörésével kapcsolatban, június elején pedig figyelmeztetett arra, hogy ha nem történnek megfelelő intézkedések, a betegség szélesebb körben fog elterjedni. A hétvégén viszont arról is döntöttek, hogy egyelőre nem globális egészségügyi vészhelyzet a majomhimlő jelentette fenyegetés.

Bármilyen fizikai kontaktus útján terjedhet

Még mindig férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak adják a fertőzöttek legnagyobb részét, de az nem tiszta, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy az ő körükben terjed a leginkább a vírus, vagy inkább azt, hogy ők azok, akik leginkább odafigyelnek szexuális egészségükre és tünetek esetén azonnal lépéseket tesznek.

Mivel a majomhimlő bármiféle fizikai kontaktus útján terjedhet, az a feltételezés, hogy a majomhimlő tovább fog terjedni egyre szélesebb körben.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Majomhimlő – Lehet, hogy nem tudják kordában tartani?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.