Brutális gyorsasággal mutálódik a majomhimlő

A DNS-vírus, mint a majomhimlő is, nem képes olyan gyors mutációra, mint a Covid-19 RNS-vírusai. De egy mostani kutatás a tudósokat is meglepte.

A majomhimlő vírus (MPXV) az utóbbi időben sokkal gyorsabban mutálódott, mint ahogy azt a tudósok számításba vették, ami magyarázatot adhat a megbetegedések folyamatos robbanásszerű növekedésére a világ azon részein, ahol a vírus általában nem virágzik. A Nature Medicine című folyóiratban megjelent új kutatás szerint az MPXV a közelmúltban „felgyorsult evolúcióba” kezdett, olyan ütemben, amely néhány tudóst meglepett – számol be a 168ora.

A portugáliai Doutor Ricardo Jorge Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatói vizsgálták meg a jelenlegi MPXV-törzs DNS-ét, amely a jelenlegi járvány mögött áll. A csapat kifejtette, hogy a jelenlegi törzs szoros rokonságban áll azzal a törzzsel, amely a 2018-19-es nigériai járvány kitöréséért felelős. Azóta azonban 50 mutáción ment keresztül. A mostani járvány során az emberről emberre történő átvitel révén még több mutáción ment keresztül, további 15 kisebb változatot és géntörlést felvéve.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

Eddig legalább 4119 majomhimlős megbetegedést jelentettek, elsősorban Európában és Észak-Amerikában. Tekintettel arra, hogy a vírus általában nem terjed messze Nyugat- és Közép-Afrikán kívül.

Ahogy a neve is mutatja, a majomhimlő vírus szoros rokonságban áll a himlőt okozó vírusokkal (variola vírusok). A genetikai „utasítások”, amelyekkel ezek a vírusok másolatokat készítenek magukról, kettős szálú DNS formájában jelennek meg, akárcsak nálunk, más állatoknál és növényeknél. Ez azonban eltér más vírusoktól, például a koronavírusoktól, amelyek egyszálú RNS-t használnak.

A kis RNS-vírusok viszonylag gyorsan mutálódnak (ha a COVID-19 megtanított minket valamire az RNS-vírusokról, akkor az az, hogy nagyon zavaró sebességgel képesek variánsokat gyártani). Ezzel szemben a nagyobb DNS-vírusok viszonylag lassan mutálódnak, részben ezért is olyan váratlanok ezek a mostani eredmények.

Olvasd el ezt is!

Nem várnak: kezdődik a majomhimlő elleni oltást

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.