Hatalmas lépések a rákkutatásban!

Napjainkra nemzetközivé szélesedett a deutériummegvonás (deutériumdepléció)  – magyar felfedezésre épülő – kutatása, több indikációs területen is megnyíltak a klinikai alkalmazás lehetőségei. A kutatások eredményeit a ma kezdődő kétnapos, III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián osztották meg a világ számos pontjáról, többek között a Johns Hopkins Egyetemről (Baltimore), a Karolinska Intézetből (Stockholm), a Lomonoszov Egyetemről (Moszkva) Budapestre látogató külföldi és hazai tudósok.

A vízben és szerves molekulákban megtalálható deutérium hidrogénre történő stratégiai cseréje új lehetőséget nyit meg elsődlegesen a daganatos és metabolikus betegségek megelőzésében és gyógyításában. Újabb külföldi kutatások a deutériumtartalom és a depresszióra való hajlam összefüggését vizsgálták, eredményeik szerint a deutériumtartalom csökkenésével a depresszióra való hajlam is kedvezően befolyásolható. Állatkísérletben a csökkentett deutériumtartalmú víz pozitív hatását mutatták ki például a hosszú távú memóriára, szintén publikálták a deutériummegvonás öregedésgátló hatását állati modellrendszerben.

A deutériumdepléció napjainkra nemzetközi méretűvé szélesedett kutatásainak legújabb eredményeit a hazai és külföldi szakemberek 2015. május 7-8-án, a III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián ismerhették meg Budapesten. A konferenciára számos országból érkeztek előadók olyan jelentős egyetemekről és intézetekből, mint a University of California (Los Angeles, USA), a Johns Hopkins University (Baltimore, USA), a University of South Florida (Tampa, USA), az INSERM University of Strasbourg, a stockholmi Karolinska Intézet vagy a moszkvai Lomonoszov Egyetem. A kétnapos konferencia célja a deutériumdepléció kutatása és klinikai alkalmazása során elért legújabb eredmények bemutatása volt. A konferencia különleges alkalmat kínált arra, hogy a tudományos és orvosi szakma hazai és nemzetközi képviselői tudományos értékének megfelelően, hiteles forrásból ismerhessék meg a deutériumdepléció – magyar felfedezésre épülő – nemzetközi kutatásának eredményeit, egyben lehetőséget teremtett határokon átnyúló tudományos együttműködések kialakítására.

Az eddigi kutatások több hatásterületen is igazolták a deutériummegvonás hatását: az eljárással gátolható a daganatsejtek osztódása, befolyásolhatók a daganatos sejtekre jellemző anyagcsere-utak, alkalmazása a metabolikus betegségek, így a cukorbetegség gyógyításában is ígéretes, új lehetőséget nyit meg. Külföldi kutatások a deutériumtartalom és a depresszióra való hajlam összefüggését vizsgálták, eredményeik szerint a deutériumtartalom csökkenésével a depresszióra való hajlam is kedvezően befolyásolható. Állatkísérletben a csökkentett deutériumtartalmú víz pozitív hatását mutatták ki például a hosszú távú memóriára, szintén publikálták a deutériummegvonás öregedésgátló hatását állati modellrendszerben.

rák kutatás1

A konferencia egyik meghívott előadója, Boros G. László professzor (UCLA), előadásában bemutatta a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatok precíz és hatékony felderítésére kifejlesztett módszerét, melynek alkalmazásával feltérképezhető a sejtek pontos működése, összehasonlítható az egészséges és a beteg sejtek anyagcsere-profilja. A deutériummegvonással befolyásolni lehetett a daganatos sejtekre jellemző anyagcsere-utakat, és a hatás erőssége összemérhető volt más, ismert gyógyszerek hatáserősségével. A Somlyai dr.-ral közös kutatások eredményei a daganatgyógyászat jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségű adatokkal pontosítják azt a biokémiai mechanizmust, amelyen keresztül a deutériummegvonás daganatellenes hatása megvalósul. A kutatások egyik legjelentősebb felismerése, hogy az egészséges sejtekben megfelelően működő mitokondrium csökkentett deutériumtartalmú anyagcsere-vizet termel, melynek fontos szerepe van a sejtek normál anyagcseréjének  fenntartásában.

Dominic D’Agostino, a Dél-Floridai Egyetem professzora a daganatos betegségek kezelésének új, ígéretes irányáról számolt be, mely során klinikailag vizsgálják a ketogén étrend hatását daganatos betegeknél. Az eredmények különleges jelentőségét az adja a deutériummegvonás szempontjából, hogy a ketogén étrend alkalmazása valójában szintén D-hiányt hoz létre a daganatos sejtekben, hasonlóan, mint a csökkentett deutériumtartalmú víz alkalmazása. A két független kutatási irány biokémiai gyökerei azonosak.

A HYD Kft. több mint 20 éve, 1993 óta irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat, a világban először Magyarországon indultak ilyen irányú vizsgálatok dr. Somlyai Gábor biológus vezetésével. A tudományos felfedezés, miszerint a vízben és szerves molekulákban megtalálható deutérium hidrogénre történő stratégiai cseréje új lehetőséget nyit meg elsődlegesen a daganatos és metabolikus betegségek megelőzésében és gyógyításában, lehetőséget biztosít új típusú gyógyszerek és új funkcionális élelmiszer termékcsalád kifejlesztésére. Az eljárástól egyéb indikációs területeken is remélhető pozitív élettani hatás, alkalmazási lehetősége felmerül bizonyos mentális betegségek megelőzésében és gyógyításában.

A HYD Pharma Zrt. és leányvállalata a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft., a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2012-es befektetése segítségével, valamint Európai Uniós támogatással egyedülálló gyógyszeripari beruházást valósított meg hazánkban. A projekt keretében olyan komplex rendszer és berendezés épült meg, amelynek segítségével a világban először Magyarországon kezdődhet meg a csökkentett deutériumtartalmú készítmények üzemi méretű gyártása, a GMP előírásoknak megfelelően. A beruházás lehetővé teszi, hogy elindulhasson a HYD cégcsoport további kutatási tevékenységéhez és a tervezett humán Fázis II klinikai vizsgálat lefolytatásához szükséges vizsgálati készítmények előállítása, a nemzetközi gyógyszergyártási előírásoknak megfelelően.

rákkutatás

Az állatorvosok már több mint 15 éve alkalmazzák sikerrel a daganatellenes gyógyszerként 1999 augusztusában törzskönyvezett, csökkentett deutériumtartalmú állatgyógyászati készítményt, amit szintén a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. fejlesztett ki és törzskönyveztetett. A készítmény 70-80%-os hatékonysággal gyógyítja a kisállatok körében előforduló daganatos betegségeket. A HYD Kft. további fejlesztést tervez az állatgyógyászati területen is, a készítmény injekciós változatának engedélyeztetésével.

A HYD Kft., szabadalmai alapján, világelsőként fejlesztett és engedélyeztetett csökkentett deutériumtartalmú termékeket humán felhasználásra. 1995-ben került forgalomba a Vitaqua nevű csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz, majd 1999-ben engedélyezték a Preventa termékcsalád első tagjait, melyek a természetes értéknél (150 ppm) kevesebb deutériumot tartalmaznak, 125-, 105-, 85-, 65- és 45 ppm-es koncentrációban. A fejlesztésre építve 2015-ben új élelmiszertermék került forgalomba, a Preventa csökkentett deutériumtartalmú laskagomba kivonat. A termék az egyetlen 100%-ban természetes laskagomba készítmény a világon, mely alacsony deutériumtartalmú vízzel történt termesztésből származik, szerves molekulái alacsonyabb koncentrációban tartalmazzák a deutériumot.

„A felfedezés és fejlesztés révén egy új iparág jöhet létre a közeljövőben a gyógyszeriparon belül, mely olyan termékeket állít majd elő, melyek nem a molekulák szintjén, hanem szubmolekuláris szinten fognak beavatkozni a biológiai folyamatokba természetazonos molekulák felhasználásával, melyek alkalmazása kiegészítheti, hatékonysága  felülmúlhatja a gyógyításban és prevencióban ma használatos gyógyszerekét, étrend kiegészítőkét. A deutériummegvonás új távlatokat nyit meg a gyógyászatban, felkínálva egy új, káros mellékhatásoktól mentes, hatékony terápiás és preventív eszközt. Meggyőződésem, hogy a deutériummegvonásra épülő felfedezések és fejlesztések lerakják egy új típusú élelmiszer- és gyógyszeripar alapjait” – hangsúlyozta Somlyai Gábor a HYD Kft. ügyvezetője, vezető kutatója.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.