Deutériummegvonással elpusztíthatóak a rákos sejtek

A deutériummegvonás bizonyítottan hatással van a rákos sejtekre. A daganatos sejtek pusztulását eredményezi.

Köztudott, hogy a felnőtt ember szervezetének mintegy 60-70%-a víz. A vízmolekulák egy része azonban a hidrogén- és az oxigénatomok mellett deutériumot (D) is tartalmaz. A deutérium a hidrogénnek egy olyan stabil változata, amely abban különbözik az egyes tömegszámú hidrogénatomtól, hogy atommagja a proton mellett egy neutront is tartalmaz.

 

Deutérium történelem

 

A deutériummal kapcsolatos kezdeti kísérleteket nagymértékben hátráltatta, hogy csak igen kis mennyiségben állt rendelkezésre a nehézhidrogén fő forrásának tekinthető nehézvíz. A későbbi kísérletek közös vonása az volt, hogy a nehézvíz hatását nagy feleslegben adagolva vizsgálták. Dr. Somlyai Gábor, magyar tudós nevéhez fűződik a természetben megtalálható deutérium élettani jelentőségének és a deutériummegvonás daganatellenes hatásának felismerése.

shutterstock_3609937

A deutériumtartalom jelentősége

 

Földünkön az élőlények deutérium-tartalmát alapvetően az óceánok vizének, illetve a légköri mozgások következtében az óceánokból elpárolgó, majd eső és hó formájában a szárazföldre lehulló csapadék deutériumtartalma határozza meg. Általánosságban megállapítható, hogy a csapadék D-tartalma az Egyenlítőtől az Északi- és a Déli-sark felé, az óceánoktól a szárazföld belseje felé haladva, valamint a tengerszint feletti magassággal arányosan csökken.

 

Éghajlati övünkön a felszíni vizek deutériumtartalma minimális ingadozással 150 ppm (azaz a vízben egymillió hidrogénatom között 150 deutériumatom található), szemben az Egyenlítő területén lehulló 155 ppm-es vagy a Kanada északi részén, a kontinens belsejében mért 135-140 ppm-es értékekkel.

shutterstock_51947899

Természetes vizeink 150 ppm deutériumot tartalmaznak, mely 16,8 mmol/l HDO-koncentrációnak felel meg. Egy felnőtt ember szervezetében a deutérium koncentrációja kb. 12-14 mmol/l, tehát a deutérium kb. hatszor akkora mennyiségben van jelen benne, mint a kalcium, és tízszer akkora mennyiségben, mint a magnézium.

 

A deutériummegvonás élettani hatása

 

Több évvel ezelőtt még a szakemberek körében is meglepő újdonságnak számított a deutériummegvonás jelentős élettani hatása. Napjainkban a deutériumdepléció jelentősége a daganatos betegségek kezelésében és megelőzésében már szélesebb körben ismert és elfogadott.

shutterstock_58300030

Az évek múltával vizsgálatokkal igazolttá vált, hogy a deutériummegvonás következtében számos folyamat másként zajlik le a biológiai rendszerekben. Ezek az eltérések azt mutatják, hogy a sejtek képesek érzékelni a D-koncentráció csökkenését, és ez számos folyamatot indukál bennük.

 

Ezekből a megfigyelésekből arra következik, hogy az élet több milliárd éves fejlődése során kihasználta azt a lehetőséget, hogy a hidrogénnek jelen van egy kettes tömegszámú változata, a deutérium. Jelentőségét a daganatgyógyászat vonatkozásában az adja, hogy a kísérletekkel bizonyított: a deutériummegvonással meg lehet zavarni a daganatos sejtek anyagcseréjét, szabályozási rendszerét, ami a daganatos sejtek pusztulását eredményezi. A csökkentett deutériumtartalmú folyadék fogyasztása viszont nincs rossz hatással a csontvelői vörösvértest képződésre, mint sejtosztódásra.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.