Ellátási gondok lehetnek az egészségügyben – A KATA miatt bajban az egészségügyi dolgozók is

Nem csupán médiában dolgozókat, oktatókat vagy kismamákat, kisgyermekes anyukákat érint rosszul az új KATA-törvény. Az egészségügyi dolgozók jó része szintén bajba kerülhet. A szakdolgozói kamara szerint ellátási nehézségeket okozhat a módosítás.

Alaposan felforgatta az új KATA-törvény az egészségügyben dolgozók életét is. A törvénymódosítás alapján a jövőben csak olyan főállású egyéni vállalkozó választhatja ezt az adózási formát, aki kizárólag magánszemélyektől szerez bevételt és nem cégektől.

A kisadózók tételes adójának módosítása miatt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) is levélben fordult az egészségügyi államtitkárhoz, azt kérve, mentesüljenek a szakdolgozók az új törvény alól, míg az átalakítások nem zárulnak le az egészségügyben, hiszen a betegek és az ellátás biztonsága a tét.

A KATA-törvény módosítása könnyen további ellátás-szervezési nehézségekkel járhat – írta meg a 444.hu.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége ugyancsak tiltakozott – közleményben hívták fel a kormány figyelmét arra, hogy a változás komoly gondokat okozhat. Az ügyeletek kialakítását is nehezíti ugyanis  a KATA-szabályok átalakítása – miszerint megtiltják a nem magánszemélyeknek számlázást -, s ez gátolhatja a folyamatos ellátást a rendelőkben, a kórházi osztályokon.

pénz, pénztárca

Fotó: 123rf.com

Hazánkban körülbelül 400 ezer kisvállalkozó használta ezt az adózási formát, s több mint 300 ezernek kell most elgondolkodnia azon, hogyan tovább, miként dolgozhat ezentúl.

Augusztus 1. és szeptember 25. között minden érintettnek nyilatkoznia kell az adóhatóság felé arról, megfelel-e az új feltételeknek és kisadózó tételes adóalanyként folytatja-e majd tevékenységét.  

Akik szeptembertől az új katás feltételeknek nem felelnek meg, azok részére a NAV augusztus 15-ig közzéteszi, hogyan jelentkezhetnek át a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózó egyéni vállalkozóvá. A kényszerű átállásról szóló nyilatkozatot október 31-ig lehet megtenni – tudatta az egeszsegkalauz.hu.

Egy dolog biztosnak látszik, sokaknak kell majd jóval több adót fizetni, mint eddig, nőhetnek az árak és a feketegazdaság újra lendületet vehet – írta a 444.hu.

Olvasd el ezt is!

Hogy dolgozzunk? – Rengetegen eshetnek el a lehetőségtől a KATA változással

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.