Hogy dolgozzunk? – Rengetegen eshetnek el a lehetőségtől a KATA változással

Július 11-én benyújtotta a kormány a kisadózó vállalkozások tételes adója, vagyis a KATA átalakításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. A módosítással csak magánszemélyektől származhat bevételük az új KATÁsoknak, ami óriási port kavart.

Rengetegen kezdhetnek gondolkodni azon, miként tarthatják meg bevételi forrásaikat, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a KATA átalakításáról szóló törvényjavaslatot. A kormány július 11-én nyújtotta be azt a kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatosan. Ha az Országgyűlés rábólint, szeptember elsején léphet hatályba a törvény.

A Pénzügyminisztérium közlése szerint azért van szükség az új szabályozásra, mert a beérkező adatok, valamint a kamarai visszajelzések alapján nem kevés munkaadó kényszerítette KATÁs jogviszonyba munkavállalóit, megkárosítva ezzel a munkavállalókat, a tisztességes adózókat és az államkasszát is. Az új KATA-val a visszaéléseket szüntetnék meg, a lakosság részére értékesítő legkisebb vállalkozóknak pedig kedvezőbb feltételeket kínálnak – írta meg a haszon.hu.

pénz, kapcsolat

Foto:123rf.com

A változás lényege, hogy aki szeptember 1-től KATÁzik, annak csak magánszemélytől származhat a bevétele. A taxisok jelentenek kivételt. A változásról a nyilatkozatot szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalnak. A Pénzügyminisztérium hozzátette, hogy aki az új KATA lehetőségével nem élne, átalányadót is választhat – ebben az esetben október 31-ig kell bejelenteni a változtatást az adóhivatalhoz – tudatta a haszon.hu.

Az új KATA-rendszerrel azonban több százezer ember járhat pórul. Szeptembertől ugyanis így csakis a lakosságot saját termékekkel kiszolgáló, főállású egyéni vállalkozók választhatják ezt az adózási formát. A penzcentrum.hu értesülései szerint abból a nagyjából 400 ezer emberből, aki jelenleg KATÁzik, csupán 100 ezren szolgáltatnak csak a lakosságnak.

A legrosszabbul azok járhatnak a KATA-változással, aki szellemi szabadfoglalkozást űznek. Köztük újságírók, grafikusok, ügyvédek, oktatók, egyetemi óraadók, állatorvosok, akik közül sokaknak valószínűleg új munkát kell keresniük – ha csak nem vállalják, hogy több terhet fizetnek. Sok olyan vállalkozónak kell elgondolkodnia a hogyan továbbon, aki vállalkozásoknak, szervezeteknek, cégeknek számlázik. A KATA változással eleshetnek ettől az adózási formától a sminkesek, fodrászok, filmesek, színházak, sőt akár a takarítók is. A penzcentrum.hu ugyanakkor úgy tudja, hogy egyes szakmák kaphatnak még engedményeket – a koronavírus járvány idején ugyanis éppen a katázó taxisok kaptak először adómentességet. 

Arra, hogy a küszöbön álló KATA változás mekkora közfelháborodást keltett, jó példa a budapesti Margit-hídon, majd az Erzsébet-hídon szervezett tüntetés, melyre 3 ezren jelezték a Facebookon részvételi szándékukat és további 13 ezer ember érdeklődését fejezte ki.

Olvasd el ezt is!

Különadó – Ezek a legfontosabb tudnivalók

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.